2024. április 29. - Péter

Felállt az új kormány Romániában

A vártnál kényelmesebb többséggel szavazta meg kedden Románia parlamentje a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök által vezetett új román kormányt, amely a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusaiból áll.
2007. április 3. kedd 20:23 - Hírextra
A kabinet beiktatásához 235 "igen" szavazatra lett volna szükség, ezt a határt azonban jóval felülmúlva, 303 honatya adta le támogató voksát, és mindössze 27 ellenszavazatot számoltak. A kétpárti kormány a román parlament mandátumainak csupán 22 százalékát birtokolja, viszont a legtöbb képviselővel és szenátorral rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői támogatásukról biztosították a parlamentben Tariceanu kabinetjét.

A voksolás előtt hasonlóan nyilatkozott a romániai nem magyar nemzeti kisebbségeket tömörítő politikusok maroknyi frakciója, de így is csak 280 támogató szavazatnak kellett volna összegyűlnie.

Megfigyelők szerint a pluszvoksok vagy a Konzervatív Párt (PC), vagy a Nagy-Románia Párt (PRM) honatyáitól származnak annak ellenére, hogy a két ellenzéki alakulat vezetői leszögezték: nem támogatják Tariceanu átalakított kormányát. A kommentátorok azzal magyarázzák viselkedésüket, hogy egyik pártnak sem állt érdekében a kormány megbuktatása, mert egy esetleges előrehozott választásokon nem szerepeltek volna jól.

A miniszterelnök beszédében kifejtette: azért kéri kormányának a parlament támogatását, hogy az EU-csatlakozás után folytathassák Románia integrációját. Hangsúlyozta: az átalakított kormány az egyedüli megoldás jelenleg arra, hogy megszűnjenek az elmúlt hónapokban állandóan jelentkező politikai konfliktusok, amelyek intézményi válságot idéztek elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását