2024. április 29. - Péter

Olcsó áramot a tengerből

Egy gumitömlő a tengerben - és máris kész az olcsó energia. A hullámok erejét kihasználó Anakonda brit kutatók találmánya. Az eddigi fémből készült energiaátalakítókhoz képest jóval könnyebb, és előállításának költségei is összehasonlíthatatlanul alacsony
2008. július 10. csütörtök 08:56 - Hírextra
A vízzel töltött tömlő mindkét végén zárt, egyik vége a tengerfenékhez rögzített lánchoz csatlakozik a vízfelszín közelében, a másik vége pedig szabadon lebeg a vízben. Ennek ütköznek a hullámok, összenyomják, és így a tömlőben lévő víz is összenyomódik - ez a nyomás pedig egy, a tengerfenékhez közeli turbinát hajt meg. Az energiát ezután egy kábel közvetíti a parti hálózatba.

A southamptoni egyetem mérnökei most az Anakonda feltalálójával együtt egy olyan programot próbálnak kifejleszteni, amely meg tudná mérni a találmány teljesítőképességét. Megpróbálják felmérni, hogy a negyed illetve fél méter átmérőjű tömlők mennyire képesek ellenállni az átlagos, erős és nagyon erős hullámoknak.

Az Anakondát ugyanis még csak most fejlesztik - eddig csak egyszerű laborhullámokon tesztelték. A fontos kérdések, mint például a lehetséges hozamé, még válaszra várnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását