2024. március 29. - Auguszta

Odaát sem lehet bagózni az éttermekben

Csak a dohányzásra kijelölt helyiségben szabad rágyújtani a nyolcvan négyzetméternél nagyobb alapterületű vendéglátóhelyeken, az alkalmazottnak pedig akkor is jár végkielégítés, ha a dohányfüst miatt mond fel - döntött az osztrák törvényhozás.
2008. július 10. csütörtök 11:18 - Hírextra
A szerda este elfogadott törvény alapján az ötven négyzetméternél kisebb vendéglőkben és kocsmákban a tulajdonos szabadon dönthet, hogy engedi-e a dohányzást.

Az ötven és nyolcvan négyzetméter közötti nagyságú egységekben az illetékes építészeti hatóság vizsgálja meg a füstölők és a nemdohányzók elkülönítésének lehetőségét.

Ha műemlékvédelmi vagy egyéb okok miatt nem lehet kialakítani dohányzóhelyiséget, akkor ugyancsak a tulajdonos dönt, hogy szabad-e rágyújtani, a nyolcvan négyzetméternél nagyobb vendéglátóhelyeken viszont kötelező elzárt, jól szellőző helyiséget biztosítani a dohányos vendégeknek.

A szociáldemokrata - néppárti nagykoalíció és az ellenzéki zöldek szavazataival elfogadott törvény értelmében minden egyes dohányzó vendéglátóegységben vagy dohányzóhelyiségben jól látható helyen ki kell függeszteni egy táblát "A dohányzás károsítja az Ön és a környezetében lévők egészségét" felirattal.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy fiatalkorúakat és terhes nőket tilos olyan helyiségben dolgoztatni, amelyben a passzív dohányzás veszélyének lennének kitéve, a kollektív szerződésekbe pedig bele kell foglalni, hogy végkielégítés a dohányfüst miatt felmondó munkavállalóknak is jár.

A szabályok ellen vétő vendéglősök és kocsmárosok kétezertől tízezer euróig terjedő bírságra számíthatnak, a tilosban dohányzó vendégek pedig 100 és 1000 euró közötti összeget fizethetnek a fogyasztóvédelmi ellenőröknek.

Ausztriában egyébként a munkahelyeken 2005 óta csak az arra kijelölt helyeken szabad rágyújtani, és a zárt nyilvános helyeken sem szabad rágyújtani. A tiltás alól mostanáig a vendéglők és a kocsmák mentesültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását