2024. április 27. - Zita

Nehéz Út

A kamatos pénzek nyomában, illetve az úgynevezett szocpolos csalások - szociális juttatások jogosulatlan igénybevétele - ügyében nyomoz a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplénben. A hatóság Nehéz Út címmel megelőző programot hirdet.
2008. július 10. csütörtök 09:02 - Hírextra
Sok ember számára ismeretlenek ezek a fogalmak: kamatos pénz,"szocpolos" csalás. Mit is jelentenek? - kérdeztük Mecser Tamást, a a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-Főkapitányság bűnügyi igazgatóját.

- A kamatos pénzként ismert uzsorakölcsönt akár havi száz százalékos törlesztésre adják oda az érintetteknek. Ez a "hitel" olyan kamatterhekkel jár, amelybe a legtöbb esetben belerokkannak az adósok. Ekkora pénzeket ilyen rövid idő alatt egy jól menő vállalkozás sem tud kitermelni. Azok, akik áldozatává válnak a jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek, adósságspirálba keverednek, amelyből szinte lehetetlen később kitörni. Pár 10 ezer forintos adósságból több százezernyi, sőt akár milliós tartozás lehet. Később már az elkövetők veszik fel a hátrányos helyzetű emberek nyugdíjait, szociális, vagy gyermekvédelmi támogatását és a családi pótlékot.

Ha pedig elmarad a törlesztés, jön a fenyegetés, és az erőszak. Az érintettek a kamatos pénzek miatt nincstelenné, földönfutókká válnak - kaptuk a már földerített bűnügyek tapasztalataival is alátámasztott választ.

A szocpolos csalások esetében hasonló a helyzet. A magukat vállalkozóknak nevezett személyek általában fiatal, gyermekes családokat keresnek meg, akiknek nincs anyagi fedezetük az építkezéshez, vagy lakásvásárláshoz. Meghatalmazással ők "járnak el" a családok nevében, felveszik a nagy összegű anyagi támogatást.

Az érintettek csekély juttatást kapnak belőle, amit később eltékozolnak, vagyis minimális pénzért eladják az állami támogatást. Az épített ingatlanok pedig hiányosak, alkalmatlanok a használatra. Jellemző, hogy korábban szétbontott házak elemeit használják fel. Lakásvásárlás esetén pedig legtöbb esetben csupán romos épületet tartalmazó ingatlant vásárolnak, papíron több millió forintos értékben.

A bűnügyi igazgató arról is beszámolt, hogy a szocpolos bűncselekmények és a kamatos pénzek általában összefüggésben állnak a jogosulatlan állami támogatások, illetve valamilyen jelzáloghitel felvételével. Az elkövetők ugyanis több esetben ilyen törvénytelen ügyletekbe kényszerítik az adósokat, hogy ilymódon rendezhessék mesterségesen generált tartozásukat.
- Eddig a Taktaközben végeztünk felderítő munkát.

A rendőrkézre került gyanúsítottak szegénységben élő embereket vettek rá uzsorakölcsönök igénybevételére, illetve fenyegetésekkel jelzáloghitelek felvételére kényszerítették őket. A rendőrség még április elején elfogta azt a két férfit, akiket súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette megalapozott gyanúja miatt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett - emlékeztetett Mecser Tamás.

- Az eljárások eddigi adatai szerint több törvénytelen hitel, illetve állami támogatás felvétele történt meg, amelyek Taktakenéz, Taktaharkány, Monok, Megyaszó, Tiszalúc, Taktaszada, Mezőzombor és Prügy településeken található ingatlanokhoz köthetőek. A folyamatban lévő büntetőeljárások során közel tucatnyi elkövetővel szemben rendeltek el a hatóságok személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést.

Jelenleg öt ügyben indítottak eljárását, tizenegy ember előzetesben, egy házi őrizetben van. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Szerencs város építési hatóságának osztályvezetőjét is, aki a gyanú szerint közreműködött a törvénytelen ügyletekben.

- De ez még nem a vége – tette hozzá a bűnügyi igazgató, hiszen az eljárások során felszínre kerülő információk birtokában újabb nyomozati cselekmények várhatóak. Azt is elmondta, hogy a megyei rendőr-főkapitányság a bűncselekmény-sorozatok kapcsán bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, illetve élet vagy testi épség elleni súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és a hozzájuk kapcsolódó más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

- A nyomozás során a gyanúsítottak lakásán tartott házkutatások alkalmával személyi igazolványokat, lakcímkártyákat, hitelügyintézéshez szükséges adatlapokat foglaltunk le. Sőt, nyomozóink a szerzett információk birtokában évekkel ezelőtti hasonló jellegű tranzakciókat is megvizsgálnak, illetve továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az érintett települések közbiztonságának megszilárdítására, illetve a törvénytelen folyamatok megállítására, felszámolására - tudatta az ezredes.

Dudás Péter, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője a téma kapcsán hangsúlyozta: nagy szükség van a nyilvánosságra, a megfelelő tájékoztatásra, hiszen gyakran az áldozatok sem tudják, mivel állnak szemben, és elérkezik a pillanat, amikor már csak a rendőrség segíthet. Mint mondta, jelenleg a taktaközi térség érintett az ügyekben, de "a megye szinte valamennyi településén jelen lehet ez a bűnözési forma".

Borsod megye 357 településének 60 százaléka ezer lakos alatti, és csaknem 40 százalékában a lakosság száma az ötszáz főt sem éri el. Ezeken a veszélyeztetett területeken az ott élők jelentős része idős, magatehetetlen, illetve többszörösen hátrányos helyzetű, akinek reménye sincs munkára. Hiába lenne szüksége kölcsönre, nem kaphat, ugyanis jövedelem hiányában nem felel meg a feltételeknek.

Ez a helyzet teremti meg a kamatos pénzfelvétel hátterét, az uzsorakölcsönök melegágyát. A rendőrség feladata, hogy megelőzze ezeknek az embereknek az áldozattá válását, amely nemcsak rendőrségi kérdés. Csak teljes mértékű társadalmi összefogással és a meglévő törvényi lehetőségek maximális kihasználásával lehetséges - mutatott rá az osztályvezető.

A megyében kidolgozzák a Nehéz Út elnevezésű településbiztonsági programot, amelynek egyik jelentős része az uzsoratevékenységgel és az ehhez párosuló erőszakkal foglalkozik.

A helyzetet nehezíti, hogy az egyszerű körülmények között élő lakosság jelentős része írástudatlan, és a szakemberek intő szavait a legtöbb esetben bizalmatlanul fogadja. Ezért az ő tájékoztatásukra képregényes formában készítenek egy tájékoztartó, felvilágosító tartamú Uzsoranaptárt. A tervek szerint a füzetes, illetve plakát formátumú Uzsoranaptárban bemutatják, mi történik azzal, aki kamatos pénzhez folyamodik. A naptári év alatt végig vezethető, hogyan válik nincstelenné az adós és egész családja, emellett, hogy fenyegetik meg életveszélyesen, és ezek után nem talál kiutat.

Megjegyezte: a felvilágosító kampány mellett együttműködnek az önkormányzatokkal, valamint a kisebbségi önkormányzatokkal, hogy az állampolgárokat a lehető leggyorsabban és a leghathatósabban tudják informálni
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását