2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Harmadszor emelik a távfűtés árát Budapesten

Augusztusban 5,5 százalékkal, az idén már harmadik alkalommal emelik a távfűtés hődíját Budapesten - közölte a Főtáv Zrt. szóvivője szerdán az MTI-vel.
2008. július 10. csütörtök 06:30 - Hírextra
Balog Róbert hozzátette, hogy a 10 százalékos júliusi lakossági gázáremeléshez képest csak 5,5 százalékos a hődíj emelkedése.

A szóvivő elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat múlt évi rendeletének megfelelően ez évtől a 240 ezer budapesti távfűtéses otthonban a távhőárak automatikusan, külön önkormányzati döntés nélkül követik a negyedéves gázárváltozásokat. Nincs szükség ehhez a társaság igazgatóságának döntésére sem - jegyezte meg.

Kifejtette, hogy a januári gázáremelés miatt februártól maximum 5,1 százalékkal, az április gázáremelés után májustól 6,1 százalékkal nőtt a távfűtés hődíja. Ez utóbbi emelés azért volt nagyobb mértékű, mert az áram inflációnövelő hatását is tartalmazta - mondta.

Hozzátette, ha az idén lesz újabb gázáremelés, akkor egy hónappal később a távfűtés hődíja is drágulni fog. Tavaly egyébként több mint 50 százalékkal lett drágább a távfűtés, elsődlegesen a kompenzáció megszűnése miatt.

A szóvivő tájékoztatása szerint az augusztusi távhődíj-emeléssel 800 forinttal nőhet egy 53 négyzetméteres átlaglakás fűtésének hődíja. Az idei két korábbi emeléssel együtt ez az összeg 2.000 forint körüli. Összességében pedig több mint 250 ezer forint az idén egy átlaglakás éves távfűtési költsége.

Balog Róbert kitért arra is, hogy a fővárosi önkormányzat tavaly befagyasztotta erre az évre a távfűtés 35 százalékos alapdíját. Éves szinten az alapdíj egy átlaglakásnál 83 ezer forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását