2024. május 3. - Tímea, Irma

Népszerűsödnek a nosztalgiajáratok

Egyre népszerűbbek a BKV nosztalgiajáratai, amelyeket akár ki is lehet bérelni a közlekedési cégtől. A felújított - akár 100 éves - járművek rendszeres üzemeltetésén is gondolkozik a cég - közölte Kiricsi Karola, a BKV Zrt. szóvivője szerdai sajtótájékozt
2008. július 9. szerda 13:42 - Hírextra
A BKV-t egyre többen keresik meg, hogy esküvőkre, rendezvényekre kibéreljenek egy nosztalgiajáratot. A közlekedési vállalatnak jelenleg négy bérelhető járműve van, amelyek közül a legöregebb az 1874-ben gyártott Budai Svábhegyi Vasút 2 pályaszámú személykocsija - mondta a szóvivő.

Az ódon fogaskerekű érdekessége, hogy míg hegymenetben 72 az ülőhelyek száma, addig lejtmenetben egyel kevesebb.

Ez azért van, mert lejtőn haladva az irányító vagy, ahogy hajdan hívták, a "figyelő" a kocsi tetején, a tető-fékezőülésen foglalt helyet. A fogaskerekű 1874-től 1973-ig volt szolgálatban vagyis 99 évig szállította az utasokat.

Kiricsi Karola szerint a nosztalgiajárművek között igazi kuriózumnak számít a Fővárosi Villamos Vasút (F.V.V) 11. pályaszámú földalatti vasúti motorkocsija.

Az 1896-os, Schlick gyártmányú "metró" különlegessége, hogy nem a harmadik sínen keresztül - mint a mai metrók - kapja az áramot, hanem egy úgynevezett áramvisszatápláló berendezés segítségével működik.

A BKV-tól útvonaltól és annak hosszától függően 60 és 260 ezer forint között lehet kibérelni a járműveket. Ezért a pénzért egy bizonyos vonalon oda-vissza közlekedhetnek a nosztalgiázni vágyók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását