2024. április 24. - György

MDF a távhőről

A távhő áfájának csökkentése nem ösztönöz takarékosságra, csak konzerválná a most rosszul működő rendszert - mondta Katona Kálmán, az MDF szakpolitikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. július 9. szerda 13:00 - Hírextra
Az újpesti hőerőműnél tartott tájékoztatón a politikus kifejtette: az MDF nem ért egyet a Fidesz távhőre vonatkozó áfacsökkentési javaslatával, mert véleményük szerint inkább a korszerűsítésre kell helyezni a hangsúlyt.

Először csökkenteni kell a távhőszállítás veszteségét, másodsorban meg kell oldani a lakásokban az egyéni szabályozhatóságot és mérhetőséget, végül pedig támogatni kell a külső szigetelési munkálatokat - ismertette Katona Kálmán. Hangsúlyozta azonban: a sorrend nem mindegy, a szigetelésnek kell lennie a utolsó fázisnak.

A korszerűsítéseket - álláspontja szerint - a környezetvédelmi alapból kellene finanszírozni.
Mint fogalmazott, a rászorulókat természetesen szükséges segíteni, de nem az árpolitikán keresztül, hiszen ha mindenkinek csökkentik a távfűtési áfáját, akkor az egyaránt támogatja a gazdagokat és a szegényeket; ezért inkább célzott szociális támogatásra van szükség.

A demokrata fórum úgy látja: problémás, hogy a távhő szolgáltatója és a kisfogyasztó is ugyanolyan áron kapja a gázt. Térítést kellene kapnia annak a szolgáltatónak, amelyik kevesebb széndioxidot bocsát ki - mondta Katona Kálmán.

Hozzáfűzte: az áfacsökkentés nem jelent mást, mint az "ügyek elkenését".
A Fidesz július 2-án nyújtott be törvényjavaslatot a távhő általános forgalmi adójának csökkentésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását