2024. április 25. - Márk

Beljebb az immunrendszerben

Ausztrál kutatók közelebb kerültek az immunrendszer rejtelmes működésének megfejtéséhez, miután kiderítették, hogy az egyes fertőzésekre specifikus ellenanyagok termelése lehetetlen egy bizonyos növekedési faktorként viselkedő anyag, az interleukin-21 nél
2008. július 9. szerda 19:05 - Hírextra
Az immunrendszer pontos működésének feltérképezése ugyan még várat magára, ám ha egyszerűen akarjuk összefoglalni, a lényeg az, hogy a B-sejtek termelik az ellenanyagokat, a T-sejtek pedig segítik a B-sejtek működését. A sejtek közötti kommunikáció részleteire azonban még csak részben derült fény.

Körülbelül nyolc évvel ezelőtt fedezték fel a T-sejtek egy teljesen új csoportját, a follikuláris T-helper sejteket. Ezek az egyedüli T-sejtek, melyek a nyirokszervekben a B-sejtek területére is eljutnak, és stimulálják azok ellenanyag-termelését. A T-helper sejtek és B-sejtek közti kommunikáció szerepe kritikus a védőoltások hatékonysága és az immunrendszer működése szempontjából.

A sydneyi Garvan Orvosi Kutatóintézet kutatóinak legfrisebb felfedezése az, hogy az interleukin-21 (IL-21) a T-helper sejtek növekedési faktora. Az IL-21 már régi ismerős az immunológusok számára. Évek óta tudják, hogy a T-helper sejtek termelik ezt az úgynevezett citokint, mely a B-sejtek szaporodásának egyik legfontosabb megindítója. „Meglepődtünk, mikor kiderült, hogy T-helper sejtek nemcsak termelik az IL-21-et, de az saját túlélésükhöz is nélkülözhetetlen” – nyilatkozta Dr. Cecile King.

A felfedezést genetikailag módosított egerek tanulmányozása közben tették. Az IL-21-hiányos egerek ugyanis képtelenek voltak ellenanyagot termelni, míg az abnormális B-sejtekkel rendelkező, ám az IL-21 szempontjából egészséges egerek immunválasza tökéletes volt.

Valószínűsíthető, hogy IL-21 nélkül is működne az immunrendszer, az azonban biztos, hogy súlyosan károsodna. A specifikus ellenanyagokon kívül ugyanis a szervezet olyanokat is termel, melyek több antitest ellen is képesek küzdeni. Ez a fajta immunválasz folyamatosan jelen van, gyorsan működik, és a szervezet egyik első számú védelmi vonalának számít. Az IL-21 a specifikus immunválasz finombeállítását végzi, fogalmazták meg a szakértők a lényeget.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását