2024. május 3. - Tímea, Irma

Négy pénzbírság, három felmentés, egy letartóztatás

Jogerősen négy személyt pénzbírsággal sújtott, három ellen az eljárást megszüntette a melegfelvonulással összefüggésben kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság Szabálysértési Csoportja.
2008. július 8. kedd 21:35 - Hírextra

A Fővárosi Bíróságbíróság közleményében azt írta: egy személyt 66 ezer, egy másikat 36 ezer, egy harmadikat 40 ezer, egy negyediket pedig 20 ezer forint pénzbírsággal sújtottak. Valamennyiüket azért, mert a rendzavarás szabálysértését követték el.

Eredetileg garázdaság miatt állították őket bíróság elé, de cselekményüket a bíróság rendzavarásnak minősítette, mert álláspontja szerint a rendzavarás szabálysértését követték el "azzal, hogy a rendzavarás, illetve garázdaság helyszínén a hatóság, azaz az intézkedő rendőr mint hivatalos személy intézkedésével szemben engedetlenséget tanúsítottak".

Három személlyel szemben a garázdaság miatt indult eljárást megszüntette a bíróság, mert esetükben fennáll "a felelősséget kizáró ok: a cselekmény jogellenességében való tévedés".
Az MR1 Kossuth Rádió Krónikája az ítélet indoklását idézve azt közölte: a bíróság álláspontja szerint a tojásdobálás belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A hírműsor szerint azok kaptak pénzbírságot, akik a rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba a tojásdobálást.

Az MTI úgy tudja, egy férfit előzetes letartóztatásba helyezett kedden a bíróság, akit felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy támogatója elleni erőszak bűntettével gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A férfi a gyanú szerint a melegfelvonulás idején történt rendbontások során egy biztonsági őrre támadt üveggel, amikor az egy földön fekvő, megtámadt rendőr segítségére sietett.

Az MTI értesülése szerint a férfi előzetes letartóztatását az indokolta, hogy önbíráskodás bűntette miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztésének időtartama alatt történt a gyanúsítás szerinti bűncselekmény.

A férfi mellett további két személyt gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, ők szabadlábon védekezhetnek.

A 2008. július 5-én lezajlott fővárosi rendezvények több helyszínén vált szükségessé rendőri beavatkozás, a biztosításban részt vevő rendőrök összesen 57 főt állítottak elő szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetése miatt.

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a bíróság felmentő rendelkezései kapcsán az MTI-nek elmondta: a tojásdobálás nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába, a békés gyülekezési jogukat gyakorló állampolgárokkal szemben ez nem engedhető meg.
    

A véleménynyilvánítás korlátja mások alkotmányos alapjogainak, például a békés gyülekezéshez, méltósághoz való jogának a tiszteletben tartása - hangsúlyozta a civil jogvédő.
    

Hozzátette: az európai emberi jogi bíróság kimondta, hogy az államnak kötelessége a békés gyülekezés jogának biztosítása. A magyar bíróság azonban felmentő rendelkezésével, a tojásdobálóknak adott büntetlenséggel, mintegy asszisztál mások békés gyülekezési jogának megsértéséhez.

Az MTI úgy tudja, egy férfit előzetes letartóztatásba helyezett kedden a bíróság, akit felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy támogatója elleni erőszak bűntettével gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A férfi a gyanú szerint a melegfelvonulás idején történt rendbontások során egy biztonsági őrre támadt üveggel, amikor az egy földön fekvő, megtámadt rendőr segítségére sietett. Az MTI értesülése szerint a férfi előzetes letartóztatását az indokolta, hogy önbíráskodás bűntette miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztésének időtartama alatt történt a gyanúsítás szerinti bűncselekmény.


    A férfi mellett további két személyt gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, ők szabadlábon védekezhetnek.
    A 2008. július 5-én lezajlott fővárosi rendezvények több helyszínén vált szükségessé rendőri beavatkozás, a biztosításban részt vevő rendőrök összesen 57 főt állítottak elő szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetése miatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását