2024. május 3. - Tímea, Irma

Éjszakai futás

Figyelemfelkeltő éjszakai futásra készül a Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák (SNFÉ) bipoláris betegegyesület elnöke, Kevin Jackson társaival és a Futapest Klub futócsapatával a Gellért-hegyen, július 18-án, pénteken 18 órától.
2008. július 8. kedd 12:28 - Hírextra
A 2004-ben alakult SNFÉ az akcióval az egyén hangulatára, viselkedésére és érzékelésére ható mániás depresszióra vagy más néven bipoláris betegségre szeretné felhívni a figyelmet.

A Bipoláris Futás elnevezésű eseményen az elérendő csúccsal, illetve völggyel - amelynek helyszínül a Gellért tér és a Szabadság szobor szolgál - a bipoláris betegség mániás és depressziós szakaszát kívánják jelképezni az aktivisták.

Az egyesület tagjai mellett a Futapest Klub is csatlakozott a jelképes sporteseményhez.
A szervezők szeretnék nyilvánossá tenni a rendezvényt, ezért minden érdeklődőt várnak július 18-án, pénteken 18 órakor a Gellért téren felállított sátornál.

A Bipoláris Futáshoz regisztráció szükséges, amely az info@bipolaris.hu e-mail címen való jelentkezéssel, illetve az onnan küldött visszajelzéssel érhető el.

Az egyesület szerint a betegség a magyar lakosság több mint egy százalékát, azaz százezer embert, világszerte pedig közel százmillió embert érint. A betegség során periódusonként váltakozik az áradó jókedv, az ingerlékenység, a mély depresszió éy a normál kedélyállapot.

A kór leggyakrabban serdülőkorban alakul ki, és a tünetként fellépő kedélyváltozás végigkíséri a beteg egész életét.

A fel nem ismert és/vagy kezeletlen eseteknek számos súlyos szövődménye és következménye lehet: családi konfliktusok, válás, másodlagos alkohol- és/vagy drogfogyasztás.

A legtragikusabb következmény azonban az öngyilkosság, amelynek előfordulása az érintettek körében kiemelkedően magas arányú.

Az egyesület elnöke, Kevin Jackson személyesen is átélte a bipoláris zavar minden mélységét és magasságát. Neki sikerült talpra állnia, ma már egészséges, teljes életet él családjával együtt.

Tapasztalatait a Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák című, önéletrajzi ihletésű könyvében írta le, a hasonló nevű betegszervezetet pedig azért hozta létre, hogy megismertesse az embereket a mániás depresszió tüneteivel és veszélyeivel és segítséget nyújthasson a rászorulóknak, akiknek egyedül kell megküzdeniük ezzel a betegséggel.

Az SNFÉ 10-15 tagja két éve is nagyszabású akcióval hívta fel a figyelmet a betegségre, akkor a Fővárosi Vidámpark hullámvasútján utaztak nyitástól zárásig tíz napon át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását