2024. április 26. - Ervin

Gyerekműtétek vérzés nélkül

Vérzés nélkül operálhatnak ezentúl gyerekeket is a Semmelweis Egyetem egyik gyerekklinikáján. A legkorszerűbb műtéti eljárással már akár fél centis ereket is el tudnak zárni vágás közben. Ennek a technikának akkor van jelentősége, amikor vérzékeny szervek
2008. július 7. hétfő 08:00 - Hírextra
A Tűzoltó utcai gyermekklinikán évente ezer kisgyereket operálnak meg, a műtétek fele úgynevezett nagy műtét. A komplikált operációknál, például egy komoly májműtétnél gyakran lép fel súlyos, akár életveszélyes vérzés is.

Ezzel a szövetvágó berendezéssel a halálos szövődmény szinte kizárható. A klinika tanársegédje azt mondja, ezentúl vér nélkül lehet műteni, mert a gép a hajszálereket azonnal elzárja.

"Ez az ultrahang vezérelte vágókészülék olyan módon képes a vérzéseket csillapítani a vágás közben, amelyek a lehető legkisebb szöveti károsodással járnak" - mondta Fekete György, a SE II. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A beteget rövidebb ideig kell altatni, a gyógyulás pedig gyorsabb, és sokkal kevesebb fájdalommal jár. A 10 millió forintos készüléket a klinika adományként kapta. Néhány nap múlva a nagy műtéteket már ezzel végezhetik a sebészek a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán.


Forrás: Híradó
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását