2024. április 23. - Béla

Papp Lajos: beadta kérelmét

Az ismert szívsebész, Papp Lajos professzor nyugdíjazását várja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, aki pénteken, Pécsett tartott sajtótájékoztatón ezt azzal indokolta, hogy nem tud együttműködni a pécsi szívgyógyászati klinika igazgatójával.
2008. július 5. szombat 06:31 - Hírextra
"Várom a levelet. Papp Lajos ugyan a sajtóban már korábban jelezte, hogy beadta nyugdíjazási kérelmét, de arról hivatalos értesítést még nem kaptam" - mondta Gábriel Róbert.

A rektor közölte: Papp Lajos a közelmúltban tett sajtónyilatkozataiban és az egyetem gazdasági főigazgatójának írt, napvilágra került levelében nemcsak élesen bírálta a PTE vezetését, mert költségkeret-túllépés okán júniusban két héten át szüneteltették a nem sürgős műtéteket a szívcentrumban, hanem azokban az intézmény több vezetőjét "hazugnak és gyilkosnak" állította be.

Gábriel Róbert hozzátette, hogy a klinikaigazgató az Új Dunántúli Napló című megyei napilapnak adott és pénteken megjelent interjúban azt állította, hogy a korlátozást érintő két hétben kétszáz kollégája nézte egymást, "miközben haltak meg az emberek" és "néhány félhalottat" tudtak csak felvenni. Ezt azonban sem a betegforgalmi adatok, sem a statisztikák nem támasztják alá. A tervezett műtétek 95 százalékát elvégezték.

"Ha igaz lenne, amit a professzor mond, akkor ő és kollégái nem teljesítették volna ellátási kötelezettségeiket, hiszen akut eseteket pénzügyi megfontolások nélkül el kell látni, a leállás csak a tervezhető, halasztható, a beteg állapotát nem veszélyeztető műtétekre vonatkozott" - mutatott rá a rektor.

Kollár Lajos klinikai főigazgató azt hangsúlyozta, hogy a korlátozásra azért volt szükség, mert a havi 130 millió forintból gazdálkodó szívgyógyászati klinika hat hónap alatt 80 millió forinttal lépte túl a rendelkezésére álló keretet. Papp Lajossal tárgyaltak a problémáról, de nem tudott rá megoldást találni.

Ha a döntést nem hozzák meg, az amúgy is 4,1 milliárd forint adóssággal terhelt egyetemen veszélybe került volna a dolgozói bérek, a közüzemi tartozások kifizetése, s az intézmény nem vehetett volna részt a jövője szempontjából kiemelten fontos pályázatokon.

Gábriel Róbert azokra a hírekre reagálva, hogy Papp Lajos, valamint kollégái az elmúlt időszakban hat céget hoztak létre a klinika esetleges privatizálása érdekében, de más sajtóinformációk szerint azok az ügyeleti ellátást szolgálták volna, azt mondta: a kft.-ket nem véletlenül alapították. Majd feltette a kérdést, hogy ha az ügyeleti ellátásra szervezték, miért nem jelezték a klinikai központ vezetőinek.

A privatizációval kapcsolatban megjegyezte, a klinikáknak szükségük lenne ugyan külső tőkére, de a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé magánosításukat, akkor ugyanis elvesztenék akkreditációjukat, s nem folytathatnának oktató tevékenységet.

Gábriel Róbert a Papp Lajos által többször emlegetett egyetemi nyilatkozattételi rendről szólva, amely a szívsebész szerint meggátolja, hogy beszéljen az egyetem ügyeiről, azt mondta, a PTE vezetése még egyetlen olyan kérvényt sem utasított el, amelyben a professzor sajtónyilatkozathoz kért volna hozzájárulást.

Papp Lajos az MTI-nek azt mondta: nyugdíjazási kérelmét és az ehhez szükséges dokumentumokat az egyetem illetékes osztálya június 25-én adta postára. A PTE rektorát akkor értesíti, ha azt a területileg illetékes nyugdíjfolyósító igazgatóság elbírálta.

Hozzátette, hogy ezt követően sehol semmiféle szívgyógyászati tevékenységet nem kíván folytatni. Azért fog küzdeni, hogy "kiderüljön az igazság", és "a betegek olyan színvonalú ellátást kapjanak, mint korábban".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását