2024. április 29. - Péter

Értékes berendezéseket kapott a gyermekkórház

Két lélegeztető, egy vízelőkészítő berendezést és egy ultrahangos vágókészüléket adományozott a Semmelweis Egyetem (SE) I. és II. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának egy magyar nagyvállalat; a gépeket pénteken, Budapesten adták át a klinika vezetőinek.
2008. július 4. péntek 15:11 - Hírextra
Az összesen 21 millió forintos értékű adományt Tulassay Tivadar, az SE rektora vette át az MVM Csoport képviselőitől.
A lélegeztető berendezések és a vízelőkészítő az I.-es, míg az ultrahangos vágókészülék a II. számú, Tűzoltó utcai klinikára kerül.
Az utóbbi berendezés segítségével az úgynevezett nagy műtétek során jelentősen csökken a vérveszteség, ami nagyban csökkenti a műtéti kockázatot - mondta el Jenővári Zoltán, a klinika sebészeti osztályának vezetője. A berendezéssel a szétvágott szövetekben minimális a vérzés, mert a gép egyben a hajszálereket is elzárja.

Kérdés kapcsán a szakember elmondta: az ultrahangos, "vér nélküli" technika nagy segítség például a májrezekciós, bél-, lép- és daganatos műtéteknél, amely beavatkozások "hagyományos" műtéti eljárásánál - a szervek "tulajdonságai" miatt - jelentős a vérzés.

Jenővári Zoltán hozzátette: éves szinten körülbelül ezer műtétet végeznek a I. számú gyermekklinikán, és nagyjából százra tehető azon beavatkozások száma, amelyekhez szükség lesz az ultrahangos készülékre.

Tulassay Tivadar rektor a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a most kapott berendezések a mindennapi munkában elengedhetetlennek, és ha az állam a gépek amortizációjára és újak beszerzéséhez nem biztosít forrást, akkor fontosak ezek a civil kezdeményezések, hiszen a verseny nem csak az ellátás, hanem az orvosi műszerek terén is létezik, és nagyban hozzájárulnak a minőségi betegellátáshoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását