2024. április 20. - Tivadar

Őrültség a bioüzemanyag támogatása?

"Őrültségnek" nevezte Guido Barilla, a világ legismertebb tésztagyártó vállalatának elnöke az Egyesült Államok és az Európai Unió arra vonatkozó döntését, hogy támogatják a gabonafélékből (is) készített bioüzemanyag előállítását.
2008. július 3. csütörtök 09:19 - Hírextra
Az olasz iparcsoport eredményeit ismertető keddi sajtóértekezleten a "tésztakirály" így fogalmazott: "ahhoz, hogy egy gépkocsi meghajtására szolgáló 1 liter bioüzemanyagot állítsanak elő, 4 kiló élelmiszertermékre és rengeteg vízre van szükség. A világ élelmiszerellátása ennek következtében már a közeljövőben kiélezett problémává válik."

Az élelmiszerárak világszerte tapasztalható növekedését Guido Barilla szerint az ázsiai országok lakosságának növekvő gabonafogyasztása, a bioüzemanyagok előállítása és kisebb mértékben a spekuláció magyarázza.

Barilla válaszolt azokra a vádakra is, hogy "kiéhezteti" az olaszokat a gyáraiban készülő tésztafélék árának 2007 óta tartó rendszeres növelésével. Ezek a vádak azon alapulnak, hogy míg az infláció éves üteme Olaszországban 3,8 százalék volt, a tésztaféleségek ára 22, a Barilla-termékeké 40 százalékkal nőtt.

A gyártásukban felhasznált egyes alapanyagok ára viszont megháromszorozódott - vágott vissza a nagyiparos. A híres pasta áremelkedése Barilla szerint csak csekély hatást gyakorol az olasz családok költségvetésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását