2024. május 3. - Tímea, Irma

Elpusztítható a herpesz

A rejtőzködő herpeszvírus elpusztítására javasolnak új módszert amerikai kutatók a Nature tudományos szaklap szerdán megjelent számában.
2008. július 3. csütörtök 11:09 - Hírextra
Az időnként felbukkanó, elsősorban az ajak környékén fájdalmas hólyagokat okozó herpesz szimplex vírus 1-es típusa (HSV-1) egy rejtélyes gént szállít, ez teszi lehetővé számára, hogy a fertőzés után az idegdúcokban lappangjon - írják a tanulmányban a Duke University munkatársai.

A kutatók szerint a HSV-1 az úgynevezett mikro-RNS-ek, a genetikai állomány kis darabkái segítségével teszi ezt. A mikro-RNS-ek egyébként sok vírus aktivitását szabályozzák.

Lehetséges a vírus felébresztése, majd elpusztítása a szokásos vírusellenes szerekkel, például az aciklovir hatóanyaggal - közölte Jennifer Lin Umbach, a cikk egyik szerzője. A kutatók hamarosan állatkísérletekkel ellenőrzik feltételezésüket.

A herpeszvírusok csoportjába tartozik a HSV-1-es és 2-es típusa, valamint a varicella-zoster vírus is. A HSV-1-es típus elsősorban a száj környékén kialakuló bőrtünetekért felelős, a 2-es pedig, melyet genitális herpesznek is neveznek, a nemi szerveken lévő hólyagokat okozza általában.

A varicella-zoster vírus fertőzése okozza a bárányhimlőt és az övsömört. A bárányhimlő főként gyerekkorban jelentkezik, majd középkorúaknál, idősebbeknél övsömör formájában aktiválódhat a vírus.

A herpeszvírus a gyógyulás után elszállásolja magát az idegdúcokban, és az egyén egész élete során megmarad a szervezetében. Az aciklovir és más antivirális szerek csak a vírus aktív szakaszában hatásosak. "Az inaktív vírus teljességgel érinthetetlen bármely kezelés számára.

Aktiválása nélkül nem lehet megölni a vírust" - mondta Bryan Cullen, a kutatás irányítója.
Ismeretlen okból a különböző neuronokat megfertőző vírusok különböző időpontokban aktiválódnak, ezzel lehetetlenné téve teljes megsemmisítésüket.

Umbach kutatócsoportja azt a gént találta meg, mely alvó állapotban tartja a herpeszvírust. Elképzelésük szerint, ha sikerülne ezt a gént kikapcsolni, akkor a felébresztett vírus minden kópiája akcióba lépne. Az így aktiválódott vírusokat pedig el lehetne pusztítani aciklovirral.

A megoldás a herpesz szimplex esetében egyszerűbb, az övsömörnél pedig bonyolultabb lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását