2024. április 25. - Márk

Munkaerő térkép készül

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara segítségével július végére elkészül egy munkaerő térkép, amely megmutatja, hogy az országban hol milyen szakmunkásokra van igény - mondta Bókay Endre, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztat
2008. július 2. szerda 11:44 - Hírextra
A kormány 6,5 milliárd forint pályázati alapot biztosított a szakképzés fejlesztésére - jelentette ki a politikus. Hozzátette: olyan szakmákra kell képezni a fiatalokat, amelyekre valóban szükség van a munkaerőpiacon.

Bókay Endre, aki a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési és Szakképzési Tanács elnöke is, kiemelte: a szakképzési rendszer átszervezésének célja a munkaerőpiac követelményeinek leginkább megfelelő szakképzés elindítása, a hiányszakmák feltöltése, a foglalkoztatási szint emelése, és a megfelelően képzett munkavállalók számának növelése.

Mint elhangzott, a pályázati forrásokkal olyan ágazatokat kell támogatni, amelyek biztosítják az elhelyezkedés lehetőségét. A mintegy 380 ezer munkanélküli fele szakképesítés nélküli, vagy korszerűtlen szakképesítéssel rendelkezik, illetve nem végezte el a nyolc osztályt.

A tájékoztatás szerint Magyarországon jelenleg mintegy 100-120 ezer olyan állást tartanak nyilván, amit szakképzetlen munkaerő miatt nem tudnak betölteni a cégek. Bókay Endre szerint ez az oka annak, hogy a vállalatok kénytelenek Szlovákiából vagy Romániából verbuválni jelentkezőket.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a regionális tanácsok célja, hogy a hiányszakmák fejlesztése érdekében pályázatokat írjanak ki. A hiányszakmák között említette többek között az asztalost, a villanyszerelőt, a kőművest és a műszerészt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmunkásképzés térképének elkészítésére több mint 720 millió forintot fordított - mondta Bókay Endre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását