2024. április 20. - Tivadar

Több gén felelős a gyulladásért

Harminckét génváltozatot találtak eddig, amelyek a belek gyulladásos állapotával járó Crohn-betegséghez köthetők - közölték oxfordi kutatók. Az eddigihez képest háromszor több génszakaszról feltételezik a Wellcome Trust Centre for Human Genetics kutatói,
2008. július 1. kedd 09:01 - Hírextra
"Ezek a genetikai kockázat mintegy ötödét magyarázzák meg, ami azt jelzi, hogy több száz gén játszhat szerepet a betegségben, mindegyik egy kicsivel növelve a hajlamot rá" - mondta Jeffrey Barrett, a kutatás vezetője.

Az oxfordi kutatás arra irányult, hogy a DNS molekula 3 milliárd egységéből mely szakaszok, mely gének köthetők össze a Crohn-betegséggel, amely ezerből egy-két embert érint a világ fejlett részén. Az eredmény jelzi, hogy a szokványos betegségek hátterében nagyon sok gén állhat, mutatja a betegségek összetettségét, valamint azt, milyen nehézségek várnak a kutatókra, amikor a genetika irányából keresik a gyógymódokat.

A tanulmány a Nature Genetics című tudományos szakfolyóiratban jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását