2024. március 29. - Auguszta

Kicsinyes oroszok

Az orosz lakosság ötöde kicsinyes, legalábbis erre az eredményre jutottak a Közvélemény Alapítvány (FOM) kérdezőbiztosai egy közelmúltban végzett felmérés során, amelynek keretében 100 település 1500 lakosát faggatták ki.
2008. július 1. kedd 09:41 - Hírextra
A válaszadók csaknem kétharmada (65 százaléka) határozottan állította, hogy soha nem hozott kicsinyességből semmiféle döntést. További 13 százalék nem emlékezett, hogy kicsinyeskedett-e élete során. A megkérdezetteknek csupán 19 százaléka vallotta be, hogy néha kicsinyeskedik, 2 százalékuk döntését viszont gyakran motiválja ez a jellemvonás - olvasható a FOM honlapján.

A kicsinyes cselekedetek motívuma leggyakrabban a takarékoskodás: akad, aki hajlandó egy távolabbi gyógyszertárba elmenni, ha ott olcsóbban kapja meg a kívánt patikaszert. A válaszadók némelyike kizárólag árleszállításkor shoppingol, akad, aki nem bánja, ha gyenge az áru minősége, feltéve, ha olcsón szerezheti meg a kívánt terméket. A megkérdezettek 3 százaléka kicsinyességből tagadja meg magától az áhított tárgyat, mondván, hogy sajnálja a pénzt.

Némelyeknél (2 százalék) a kicsinyesség abban nyilvánul meg, hogy nem hajlandóak, vagy nagyon kelletlenül kölcsönöznek pénzt ismerőseiknek. A válaszadók 1 százaléka a családtagokon spórol, sajnálva a pénzt virágra, apróbb ajándékokra.

Az oroszoknak sokkal inkább feltűnik mások kicsinyessége: a válaszadók mindössze 10 százaléka mondta, hogy életében még soha nem akadt össze ilyen emberekkel. A megkérdezettek 39 százaléka néha, további 38 százalék viszont gyakorta találkozik - szerinte - kicsinyes és irigy emberekkel.

Az oroszok háromnegyede a kicsinyességet a tehetős embereknek tulajdonítja. A megkérdezettek 56 százalékának amúgy ellenszenvesek kicsinyes honfitársaik, 20 százalékuk viszont pozitívumnak tekinti eme emberi tulajdonságot, mondván, hogy ez az anyagi boldogulás egyik feltétele, 12 százalék közömbös, a többiek pedig nem tudták megítélni, hogy rokonszenvesnek vagy antipatikusnak tartják-e ezt a jellemvonást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását