2024. május 21. - Konstantin

Egynyári kaméleon

Összehangoltan pusztulnak el egy madagaszkári kaméleonfaj egyedei: az állatok - néhány nap eltéréssel - ugyanakkor múlnak ki, mint testvéreik. E különleges tulajdonságukkal a lengedező kaméleonok kétes hírnevet vívtak ki maguknak.
2008. július 1. kedd 16:04 - Hírextra
A világ legrövidebb ideig élő négylábú állata a lengedező kaméleon: a faj egyszerre világra jött egyedei öt-hat hónap után néhány napos különbséggel mind kimúlnak.

A Madagaszkár száraz területein élő kaméleon hosszabb ideig fejlődik a tojásban, mint amennyit kikelése után él, így a szülők sosem találkozhatnak utódaikkal.

A fajt vizsgáló amerikai zoológusok szerint más négylábú gerincesről eddig nem derült ki, hogy csupán ilyen rövid ideig él, bár a jelenség a rovarok és a növények körében gyakori.

A kutatók szerint a megfigyelések segíthetnek magyarázatot adni, miért fordul elő, hogy a fogságban tartott kaméleonok gyakran hirtelen, minden előjel nélkül elpusztulnak.
Forrás: Inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását