2024. április 25. - Márk

A győri MSZP máshogy akarja

A győri szocialisták támogatják a kulturális és fesztiválközpont, illetve a multifunkcionális csarnok tervezett beruházását, azonban kidolgozatlannak ítélik a fejlesztések pénzügyi konstrukcióit.
2008. július 1. kedd 16:21 - Hírextra
Szerintük érdemes lenne olyan pénzügyi lehetőségeket keresni, amelyek ésszerűbb megoldásokat eredményeznek Győrnek - mondta Neupor Zsolt, az MSZP városi elnöke kedden sajtótájékoztatón.

A politikus tájékoztatása szerint a jobboldali vezetésű önkormányzat csütörtöki közgyűlése elé kerülő előterjesztés a kulturális és fesztiválközpontot magántulajdonban lévő területen lízing vagy bérleti szerződés keretében javasolja megvalósítani. Így a 7,5 milliárd forint költségű beruházásért az önkormányzat 20 év alatt közel 22 milliárd forintot kíván fizetni 2010-től, miközben az intézmény működési költsége is a várost terheli.

A multifunkcionális csarnok beruházási értékét az előterjesztés nem rögzíti - közölte a győri MSZP-elnök. Példaként hozta a 4.500 férőhelyes veszprémi csarnokot, amely bruttó 5,4 milliárd forintba került. Ezzel összefüggésben úgy vélekedett, ha városi beruházásban hoznák tető alá, akkor hozzávetőleg ennyibe kerülne a legalább 4.000 férőhelyes győri létesítmény, ha pedig projektcégen keresztül, akkor 4,6 milliárd lenne a megvalósítás költsége.

A csarnok egyébként PPP konstrukcióban, a köz- és magánszféra bevonásával épülne a városvezetés tervei szerint. Az önkormányzat ebben az esetben szolgáltatást vásárol, s ezzel szemben mintegy félmilliárd forint értékű telket biztosít, majd 60 évig évi 150 millió forintot fizet a csarnok évenkénti 30 napos használatáért - közölte Neupor Zsolt.

Hozzátette: a kisebbségi MSZP önkormányzati frakció ragaszkodik ahhoz, hogy e két nagyberuházás témája átgondoltabb és kidolgozottabb formában újból kerüljön a közgyűlés elé.
A szocialista politikus hangsúlyozta: kulturális központra szüksége van Győrnek, de nem szabad megfeledkezni az egyik legfontosabb kulturális intézményről, a Győri Nemzeti Színházról.

A 30 éves épület teljes körű felújítását szorgalmazza az MSZP. Tekintettel arra, hogy az önkormányzat az idén csupán az iparűzési adóból 18 milliárd forintos bevételre tesz szert, ezért kezdeményezik, hogy az idei költségvetésből 750 millió forintot és a jövő éviből is legalább ekkora összeget fordítson a város a színházépület megújítására - mondta Neupor Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását