2024. április 28. - Valéria

Nem lesz adóreform

Kedvezmények megszüntetése, áfaemelés, a szociális rendszer átszabása - ezek lehetnek azok a főbb területek, ahonnan a kormányzat pénzt csoportosíthatna át a munkát terhelő adók, illetve járulékok csökkentésére - mondta a portfolio.hu elemzője. Madár Istv
2008. június 30. hétfő 20:08 - Hírextra
A kormány alapvetően háromféle módját látja annak, hogy az adórendszer átalakításával forrásokat szabadítson föl - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője. Az első szerint a költségvetés bevételeinek egy részét fordítanák adócsökkentésre. A második megoldás, hogy eltörölnének bizonyos adókedvezményeket. A harmadik szerint pedig egyes adóelemek emelése segíthet más adók csökkentésében - fejtette ki Madár István.

Az elemző szerint a legfontosabb intézkedés az áfa emelése lehet. Erről a pénzügyminiszter többször beszélt már, így sejthető, hogy hangsúlyos helyen van a kormány elképzelései közt - mutatott rá a szakember. Az első két forrásból azonban nem biztos, hogy olyan sok pénz folyna be - mondta Madár István.

A portfolio.hu munkatársa úgy látja, a költségvetésen belül kicsi a mozgástér, hiszen az "csúnyán összezsugorodott" az utóbbi időben. Így 100 milliárd forintnál nem gondolják többnek a szakértők azt az összeget, ami azért fordítható adócsökkentésre, mert ennyivel több adóbevétel lenne - fejtette ki Madár István.

Az adókedvezmények közül van mit eltörölni, hiszen bő választék van belőlük - mutatott rá az elemző, hozzátéve: ezek úgy "burjánoztak el", hogy semmilyen vizsgálat nem bizonyította áldásos hatásukat.

Esetleg a társasági adó és a személyi jövedelemadó bevételeiben lehetnek komoly tételek - nyilatkozta Madár István, aki úgy véli: összességében valószínűleg a járulékteher-csökkentés lesz a kormány számára a kitörési pont.

Az igazi kérdés az, hogy elegendő forrást tudnak-e fölszabadítani ahhoz, hogy azt adócsökkentés valóban áttörő erejű legyen - vélekedik Madár István, aki szerint a válasz a kérdésre: nem.

A szociális rendszeren is lehetne változtatni úgy, hogy a kiadások csökkenjenek, és munkára is ösztönözzön - mutatott rá az elemző. Ezek jó kezdeményezések - jegyezte meg -, de a kormány félve és bátortalanul nyúl a rendszerhez. Így aztán Madár István attól tart, nem lesz jelentős adócsökkentés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását