2024. május 3. - Tímea, Irma

Balkáni euró

A madarai lovas szobra díszíti majd a bolgár euróérméket - erről határoztak egy műsorban, amelyet vasárnap közvetítettek a bolgár állami televízióban. Négy jelkép közül lehetett választani. Az egyik a Bulgáriában használt cirill ábécé volt.
2008. június 30. hétfő 15:47 - Hírextra
Egy további jelkép a rózsa volt, amelyből a híres bolgár rózsaolaj készül. Negyedik jelképnek a rilai kolostort gondolták, amely az UNESCO-világörökség részét képezi.

A madarai lovas az óbolgár művészetet, a bolgár állam hatalmát, erejét és magasztosságát jelképezi. Madara a bolgár honfoglalás és a bolgár őstörténet egyik legfontosabb helyszíne. Legnevezetesebb műemléke a madarai lovas.

A hetedik századi szikladombormű a Madara-fennsíkon, Sumen városától keletre, Bulgária északkeleti részén fekszik, és az UNESCO 1979-ben a világörökség részének nyilvánította.

A 100 méter magas sziklafalon elhelyezkedő, mintegy hatvanméteres dombormű vágtató lovast ábrázol, a lába előtt egy megölt oroszlán hever, mellette egy kutya, felette pedig egy sas látható.

A madarai lovas képe szerepel az országban jelenleg használt pénzérméken is.

A bolgár központi bank tavaly októberben megkapta azt a jogot, hogy az európai közös pénzre az "evro" nevet írja, ahogy ezt Bulgáriában a cirill betűkkel átírva használják. Az Európai Központi Bank eredetileg ragaszkodott ahhoz, hogy mind a 27 tagországban egyaránt "euro" legyen a közös pénz neve. Az Európai Bizottság végül is úgy döntött, Szófia a cirill árírás szerinti változatot használhatja.

A Bolgár Nemzeti Bank 2010-re szeretné az ország csatlakozását az euróövezethez, de a magas infláció miatt 2013-14-re tolódhat ki az uniós közös pénz bevezetése a balkáni országban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását