2024. május 3. - Tímea, Irma

A franciáké a soros elnökség

Az éghajlatváltozás kezelése, a migrációs politika közös alapjainak kialakítása és a lisszaboni szerződés elfogadtatása a legfőbb feladata Franciaországnak a július 1-vel kezdődő soros elnöksége alatt - közölte Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamti
2008. június 30. hétfő 20:29 - Hírextra
A szakállamtitkár szerint az elnökségi programot abban bízva alakították ki, hogy a lisszaboni szerződés január 1-én hatályba léphet. Az egyik kiemelt feladat éppen az lett volna, hogy az ehhez szükséges szabályokat a tagállamok alkossák meg. Az ír referendum azonban elutasította a szerződés megerősítését, így a francia elnökség azzal a kihívással néz szembe, hogy megtalálja a kiutat ebből a helyzetből - mutatott rá Iván Gábor.

A francia soros elnökség másik kiemelt prioritása az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az unió bevándorlási politikája és az EU agrárpolitikájának jövője lesz.

Az éghajlatváltozás problémájának kezelésével az a francia elnökség célja, hogy a decemberi Európai Tanács-ülésen szülessen meg az a politikai megállapodás a tagállamok között, amely lehetővé teszi, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása - részletezte a szakállamtitkár.

Hozzátette, hogy fontos még a migrációs kérdésben való egyetértés: a külső határok megerősítése, közös migrációs politika alapjának a kialakítása, a migráció egységes kezelése.

Biztosan szigorodni fog az illegális bevándorlás ügye, de a legális, szakképzett bevándorlók letelepedését egyszerűsíteni fogják. Eddig az utóbb említetteket nem preferálta automatikusan a rendszer - mondta a szakállamtitkár.

A már említett feladatok mellet hasonlóan fontos lesz a mediterrán unió kérdése is, amely elképzelés Nicolas Sarkozy francia államfőtől származik és a tervek szerint július 13-án, a mediterrán országok párizsi csúcstalálkozóján jelenthetik be megalakulását.

A szervezet megalakulásának célja, hogy bizonyos fokú gazdasági és politikai stabilitás jöjjön létre a mediterrán régióban, de nem titkoltan biztonságpolitikai elemeket is tartalmaz az elképzelés - közölte Iván Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását