2024. április 27. - Zita

Oreganót a gyulladásra!

Az oregánó nem csak pizzafűszerként állja meg a helyét - egy olyan anyagot is tartalmaz, amelynek többek közt gyulladásgátló hatása van - fedezték fel a bonni egyetem és a zürichi műszaki főiskola kutatói.
2008. június 29. vasárnap 11:33 - Hírextra
Az oregánóban található béta-kariofillén (E-BCP) hatóanyagot gyulladtmancsú egerekbe fecskendezték be, mire tízből hét esetben a tünetek enyhültek - írta a Die Welt című német napilap.
Az E-BCP sok fűszer- és élelmiszernövényben előfordul, így például a bazsalikomban, a rozmaringban, a fahéjban és a feketeborsban. Az viszont újdonság, hogy jótékony hatással lehet a szervezetre. További egérkísérletek során az is kiderült, hogy a csontritkulás ellen is hatékonyan bevethető - mondta Andreas Zimmer bonni professzor.

A működés lényege a következő: a béta-kariofillén a sejtmembránra csatlakozva megváltoztatja a sejt viselkedését, mire az kevesebb gyulladásserkentő jelanyagot bocsát ki.

Az E-BCP ezzel új gyógyszeralapanyag lehet. Nagy előnye, hogy a természetben gyakori, továbbá, hogy hasonló hatású társaival szemben nincs tudatmódosító hatása.

Aki mostantól oregánóval fűszerezi az összes ételét, mégse él feltétlenül egészségesebben. A hatóanyag ugyanis csak akkor fejti ki hatását, ha az anyagcsere-folyamatok egyensúlya megbillent - magyarázta Zimmer professzor. Úgy van ez, mint az antidepresszánsoknál, amelyek depresszió esetén segítenek, az egészséges embernek azonban nem lesz tőlük jobb kedve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását