2024. április 23. - Béla

Különösen fontos a folyadékbevitel

Magyarországon a csapvíz iható, és az ország legnagyobb részén a minősége is jó. Nyugodtan fogyasztható egyenesen a csapból is, de citromkarikával ízesítve, limonádénak vagy teának elkészítve és lehűtve jóízű, garantáltan természetes, adalékanyag-mentes k
2008. június 28. szombat 12:33 - Hírextra
A megfelelő folyadékbevitelre a kánikulában különösen ügyelni kell, az ajánlott mennyiség napi 2-4 liter. Iható csapvíz, ásványvíz vagy gyümölcs- és zöldséglé is. A csapvíz előnye, hogy olcsóbb a palackozott italoknál, könnyen hozzáférhető, továbbá nem kell a tele palackokat az üzletből hazavinni így műanyag hulladék sem keletkezik.

Magyarország kiváló ásványvizeiből is nyugodtan fogyaszthatnak azok, akik a palackozott vizeket részesítik előnyben. Előnye, hogy fedezi a szervezet ásványi anyag szükségletét is. Azonban nem minden palackozott víz ásványvíz. A palackozott vizek egy része egyszerű ivóvíz, másik része kis ásványi anyag-tartalmú karsztvíz, vagy ásványi anyagokban ugyancsak szegény forrásvíz, míg vannak ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek is.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint legalább 500 milligramm/liter ásványi anyagot kell a palackozott ásványvizeknek tartalmazniuk, a kalcium és magnézium sók legkisebb mennyiségének kikötése mellett. Akinek egészség állapota miatt orvosa másként nem rendeli a hőségben a csapvíz mellett ásványi anyagokban gazdag vizet is fogyasszon. A magyarországi ásványvizek nagy része ilyen. A magyar étkezési szokások - például a kevés tej és tejtermék fogyasztása - miatt, és különösen a hőség idején fellépő fokozott folyadék és ásványianyag-vesztés miatt a szinte ásványi anyag-mentes víz fogyasztása nem javasolható - áll a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal Vízbiztonsági Tudományos Bizottság közleményében.

Az ásványi anyagok bevitelére a zöldség- és gyümölcslevek is megfelelőek. Ma már nagyon széles a kínálat. A vásárló a fogyasztói tájékoztató, valamint a címke alapján tájékozódhat a folyadékok tartalmáról.

Az utóbbi időben egyre elterjedtebb a háztartási ivóvíz utótisztító kisberendezések használata. Az engedélyezett eszközök listája a www.antsz.hu honlapon található meg.

A folyadékfogyasztásról további információ a www.mebih.gov.hu című honlapon található.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását