2024. május 9. - Gergely

Nemzetközi Duna-nap

A Csallóköz, a Duna és a Szigetköz ökológiai egységének helyreállítását szeretné elérni a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület - mondta a civil szervezet elnöke az MTI-nek csütörtökön a nemzetközi Duna-nap rendezvényén, a szigetközi Dunaszigeten.
2008. június 26. csütörtök 16:58 - Hírextra
Tóásó Gyula kifejtette: a térség fő problémája a vízhiány, a csaknem 40 kilométeres Duna-szakasz 16 évvel ezelőtti elterelését követően a víz mennyisége lecsökkent a folyó régi szakaszán és a Szigetközben is.

A szervezet elnöke rámutatott arra: az egyesület fontosnak tartja, hogy a szigetközi-csallóközi problémákra olyan megoldásokat javasoljon, amelyekkel az ott élők egyetértenek, amelyekkel azonosulni tudnak. Ezért kompromisszumos javaslatot készítettek a Duna rehabilitációjára. Szeretnék elérni, hogy a rehabilitációt a bős-nagymarosi vízlépcső ügyétől függetlenül kezeljék, mert szerintük annak kimenetele beláthatatlan.

A rehabilitáció költségeit európai uniós forrásból, kiemelt programként javasolja finanszírozni az egyesület. Megítélésük szerint erre a 2013-tól kezdődő uniós költségvetési ciklusban nyílik lehetőség. Addigra el kell készülniük azoknak a terveknek, amelyekkel sikeres pályázatot lehet indítani a szlovák partnerekkel közösen - mondta Tóásó Gyula. A tervezési munkák koordinálására programiroda felállítását tartják szükségesnek, szakmák felett álló kormánybiztos irányításával.
A rendezvényen adták át a dunaszigeti tájközpontot. A létesítményben a Dunával foglalkozó interaktív kiállítást rendeztek be. A tárlat az esetleges beavatkozások hatásait mutatja be a térség lakóinak és a Szigetközt felkereső vendégeknek - mondta a központot működtető Pisztráng Kör Egyesület vezetője az MTI-nek.

Fűzfa Zoltán közölte: a szigetközi problémák modellezése mellett a továbbiakban lehetőség nyílik a Tisza, a Dráva és más hazai vízfolyások problémájának megoldását segítő modell kiépítésére is. Az egyesület vezetője kitért arra, a tájközpont körüli ökoparkban egyebek között a Kárpát-medencében honos gyümölcsfákat és cserjéket ültettek. Az egyesület fő feladatának tekinti a fiatalok környezeti nevelését, ennek szellemében erdei iskolát, kenutúrákat, gyalogtúrákat szerveznek a térségben.

Orosz Sándor, a parlament környezetvédelmi bizottságának MSZP-s alelnöke annak fontosságát hangsúlyozta, hogy "ebben az osztott országban a két leginkább egymást tépő párt két képviselője együtt" köszönti a Duna-nap résztvevőit a tájközpont átadásán.

Nagy Andor, a bizottság KDNP-s alelnöke megerősítette korábbi indítványát: legyen a fenntartható európai vízgazdálkodás az egyik olyan prioritás, amelyet Magyarország fogalmaz meg 2011-ben, amikor átveszi az Európai Unió soros elnökségét.

Tóth István dunaszigeti polgármester üdvözletében szorgalmazta: a Duna vízjárása legyen olyan, hogy vendégeket fogadhassanak a térségben és emberi életet tudjanak biztosítani az ott élőknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását