2024. április 23. - Béla

Küzdelmes évszázadok

Küzdelmes évszázadok címmel a Maros-parti város történetét 1699-től egészen a jelenkorig bemutató állandó kiállítás nyílt a makói József Attila Múzeumban; a tárlat létrehozását az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Alfa programja 54 millió forintta
2008. június 26. csütörtök 18:36 - Hírextra
Az Alfa programnak köszönhetően az elmúlt öt évben több mint negyven állandó kiállítás újult meg országszerte, így a tárlatok "átlagéletkora" a korábbi 17-ről 12 évre csökkent - mondta a szakember a kiállítás ünnepélyes átadóján.

Schneider Márta kiemelte, hogy a 2004-ben meghirdetett Alfa program egyik legsikeresebb pályázója Csongrád megye, hiszen az elmúlt években több mint 140 millió forintot nyert el. Ennek révén valósulhatott meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum új állandó régészeti kiállítása és a szentesi Koszta József Múzeum nagyszabású tárlata is.

Magyar Anna (Fidesz), a makói közgyűjteményt fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke elmondta, az elnyert pályázati támogatás, melyet a megye mintegy 8,5 millió forinttal egészített ki, lehetőséget nyújtott a múzeum épületének részbeni felújítására, a látogatóbarát tér kialakítására és a huszonhét éves állandó kiállítást váltó új tárlat megvalósítására.

A Bánkuti Albin iparművész tervei alapján elkészült új állandó kiállítás látogatói megismerhetik a Makó városához kapcsolódó különböző történeti dokumentumokat, térképeket, fényképeket, szobrokat, festményeket, érdekes és egyedi tárgyakat. A történeti részt egy 20. század eleji piaci életkép követi: korhű viseletekbe öltöztetett bábuk - kendőárus, újságárus, mézeskalácsos, köszörűs, kisbíró, hagymát áruló parasztgazda - érzékeltetik az előző századforduló hangulatát.

A következő kiállítási részben három enteriőrt, egy apátfalvi tisztaszobát, egy 19. századi nemesi szalont és egy, az 1930-40-es évek közötti polgári ebédlőt tekinthetnek meg a látogatók.
A tárlat bemutatja Csanád és Torontál vármegyék ősgalériájának legszebb darabjait is.

A gyűjteményben Mária Terézia, Erzsébet királyné, Széchenyi István, Deák Ferenc, Kossuth Lajos hatalmas méretű képeiben gyönyörködhetnek a látogatók. A festmények alkotói között Barabás Miklós, Székely Bertalan és Karlovszky Bertalan nevét fedezhetik fel az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását