2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hatalmas átvágás a Droglátó

Saját honlapot hoztak létre a Droglátó eszköznek és feltalálójának Holló Jánosnak a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány munkatársai, ezen azt állították az új eszköz gyorsan és egyszerűen szűri ki a drogosokat, ám sem az eszköz,
2008. június 26. csütörtök 19:03 - Hírextra
A médiahack akcióra is épülő társadalmi célú kampányt azért találták ki, hogy fórumot teremtsenek a drogprobléma kezelése kapcsán felmerülő valós igényekre és azok ütköztetésére.

A média képviselőit csütörtök délután sajtótájékoztatóra hívták azzal a céllal, hogy bemutatják a Droglátót és feltalálóját. Az eszközről a honlapon azt írták, hogy képes kiszűrni a drogfogyasztókat. Az esemény elején azonban bejelentették, hogy sem a találmány, sem Holló János nem létezik.

"Nem hiszünk a csodaszerekben, és abban sem, hogy a legális és illegális szerek fogyasztásáról gondolkozhatunk úgy, hogy azt függetlenül kezeljük a minket körülvevő társadalmi és környezeti hatásoktól. Amennyire a drogfogyasztás jelensége komplex, úgy a megoldásokban is komplex és árnyalt módszereket kell keresnünk" - mondta Barna Erika, addiktológiai konzultáns, kommunikációs igazgató.

Az alapítvány célja, hogy rámutasson a drogprobléma tudományos alapokon nyugvó megközelítéseinek szükségességére, a jelenkori drogprobléma kezelésének hiányosságaira és a hiteles információk elérhetőségének nehézségeire.

"Sajnos még ma is sokan hatósági attitűddel, lehetőleg azonnali megoldást remélve szeretnék kezelni a problémát" - hangoztatta Barna Erika.

A www.droglato.com című weboldalt május 27-én indították el és június 26-án új tartalommal töltötték fel, amely immár a kampány valódi célját, hátterét és a szervezőket mutatja be. Varga Dániel, pedagógus webfejlesztő számolt be arról, hogy az egy hónap alatt, amíg a Droglátót mutatták be a honlapon 12 400 látogatás történt, 11 500 egyedi látogatóval 34 ezer oldalletöltést számoltak. Összesen 309 látogató töltötte le a jelentkezési lapot, vagy írt elektronikus levelet, ebből 117 fő regisztrálta magát önkéntes tesztelőnek.

Az olvasói levelekben 63-an fejezték ki rokonszenvüket és biztatásukat a találmánnyal kapcsolatban, 96-an felháborodásukban írtak, 144 fő élénk érdeklődést mutatott vagy a szerkezet működését illetően vagy a kezdeményezés egyéb körülményei kapcsán. Médiahack-re hat fő gyanakodott.

A találmány tesztelőinek motivációi között leggyakrabban a fiatalok megóvásának szándéka állt. Szülők, rokonok, tanárok, kollégiumi intézményvezetők, nyári gyermektáborok nevelői jelentkeztek ezzel az indokkal. Akadtak, akik egész városok, települések drogfogyasztási helyzetét kívánták volna felmérni a találmány segítségével, továbbá egészségügyi-orvosi eszközöket gyártó cég viszonteladói felajánlást tett - mondta Varga Dániel.

Hozzátette: a honlapon regisztráltak adatait megsemmisítik.
A Kék Pont 1996 óta igyekszik szolgáltatásokat nyújtani a drogprobléma kezelésére. Prevenciós munkacsoportjukban holisztikus szemléletű, középiskolásoknak szóló programot dolgoztak ki egészségiskola néven. Budapesti gyermekotthonok és nevelő intézetek fiataljainak hozták létre az Ezredforduló Budapest név alatt futó projektjüket.

"Nem a jószándékú emberek megtévesztése volt a cél, a szemléletmódosításra akartuk felhívni a figyelmet" - fogalmazott Barna Erika.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását