2024. június 15. - Jolán, Vid

Íriszdiagnosztika

Két évtizede még tiltott volt, aztán éppen csak megtűrt, mára viszont hivatalosan is elfogadott, engedélyezett a természetgyógyászat több formája. Az akadémikus orvoslástól eltérő eljárás, az íriszdiagnosztika is e csoportba tartozik.
2007. december 7. péntek 09:49 - Hírextra
Századunkat az integrált gyógyítás jellemzi, ami azt jelenti, hogy minden felhasználható a betegségmegelőzés és megőrzés, a sikeres terápia és rehabilitáció érdekében, ami bizonyítottan gazdagítja a hagyományos orvoslás palettáját.

Az íriszdiagnosztika olyan vizsgáló módszer, amit csak orvos végezhet, ám ez nem jelenti azt, hogy sarlatánok, önjelölt "hozzáértők" nem próbálkoznak alkalmazásával. A módszer nem új, már Hippokratész is tanította és az egyiptomiak is ismerték, csak az idők folyamán háttérbe szorult, elfelejtődött.

Legendának tűnő történet, pedig éppen így esett meg: 1836-ban egy kis alföldi faluban egy kisfiú megpróbált megszelídíteni egy baglyot. A madár azonban hevesen ellenállt és a hadakozás közben eltört a lába. A fiúcska meglepetten fedezte fel, hogy ebben a pillanatban a bagoly szemének íriszén egy fekete folt tűnt fel. A csupán 11 esztendős kisfiúra - akit Péczeli Ignácnak hívtak - olyan mély benyomást tett a felfedezés, hogy egész későbbi életét a szem szivárványhártyájának, az írisznek tanulmányozására fordította. Úgy gondolta, ezen a hártyán megjelenik az egész szervezet térképe, melyből a betegségek kiolvashatók. Sorsa tipikus felfedezői és tipikus magyar sors lett. Amikor a Magyar Tudományos Akadémián az illetékes bizottság előtt jelentkezett, elméletét nem vették komolyan. Csalódottan hagyta el az országot, Bécsben már végzett orvosként folytatta kutatásait és felfedezéséről tanulmányt írt. Ma a modern íriszdiagnosztika atyjaként tiszteli őt a világ.

Azóta sok követője akadt. Egyik közülük dr. Tihanyi István, akit rendelőjében kerestünk fel. Azt fölösleges volna megkérdezni tőle, hogy modern korunkban, a sokat tudó gépek, berendezések idején van-e létjogosultsága ennek a diagnosztikai eljárásnak, mert kérdés nélkül mondja, hogy két hónapra előre betelt az előjegyzési naplója.

- Vajon miért ez a nagy érdeklődés? Milyen előnyei vannak az íriszdiagnosztikának?

- Mindenekelőtt: gyors, pontos és olcsó. Maximális információt nyújt az emberi szervezet állapotáról. Olyan, akár egy térkép, minden szerv egy meghatározott pontnak felel meg rajta. E pontok szín- és formai változásai utalnak a különféle betegségekre, mégpedig igen korai stádiumban, tehát a szűrésnek is megbízható formája - sorolta Tihanyi doktor, majd arról tájékoztatott, hogy a természetgyógyászat több területe is felhasználja szerveink különféle jelzéseit arra, hogy diagnózisában figyelembe vegye azokat. Így a talp, a nyelv, a fül, a tenyér is alkalmas arra, hogy a hozzáértő számára jelezze a szervezetben lappangó betegségeket.

Az írisz azonban kétségkívül a leginformatívabb ilyen szempontból, mégpedig azért, mert már az embrió állapot harmadik hetében kialakul, még a központi idegrendszer kifejlődése előtt. A szem ugyanabból a velőlemezből fejlődik ki, mint a központi idegrendszer, ezért is nevezik a központi idegrendszer látható részének. A kettő között szoros kapcsolat van. A központi idegrendszer kapja az első információt a szervezet elváltozásairól, és mivel a szem ilyen szoros kapcsolatban áll vele, a szemfenéken és a szivárványhártyán ezek a jelzések visszatükröződnek. Ilymódon nemcsak a már kialakult betegségek állapíthatók meg, a betegség pillanatnyi stádiuma, valamint előreheladásának dinamizmusa, hanem a genetikai hajlam is.

- Az "íriszolvasás" megtanulható, bárki képes lehet rá?

- Megtanulható, de nagy klinikai tapasztalat szükséges hozzá. Magam már egyetemi éveim alatt érdeklődtem iránta. Mivel nálunk nem tanítják, Moszkvában sajátítottam el, ott sokkal nagyobb népszerűségnek örvend. Gyermekorvos vagyok, és mivel az íriszdiagnosztika sikere nem életkorhoz kötött, gyerek páciensek esetében is rendkívül jól hasznosítható. Korán meg tudom állapítani a különböző betegségekre való hajlamaikat, ezen túl tanácsokat adhatok életvezetésükkel kapcsolatban, például olyan témában is, hogy mit egyenek, milyen sportot válasszanak és így tovább. Ami még igen fontos, egészségi állapotuk folyamatos nyomon követésére is alkalmas az íriszdiagnosztika.

Dr. Tihanyi István szerint a gyakorlat 80-90 százalékban igazolja az íriszdiagnosztikával nyerhető megállapítások pontosságát. Bizonyos esetekben természetesen szükség van úgynevezett célzott diagnosztikai vizsgálatra is, szövettani-, röntgen-, CT-, MRI-vizsgálatokra, tehát a modern eszközök igénybevétele nem zárható ki. Végül még megjegyzi a természetgyógyász-doktor, hogy a fény és a belső szervek összefüggése révén a szervezet felhasználja a megfelelő hullámhosszal rendelkező fényeket. A fényeffektusokra terápia is épülhet, specifikus elektronikus módszer segítségével.Ez már túlmutat a diagnosztikán, a Magyarországon 2005-ben hivatalosan elismert íriszdiagnosztika jövőbeli lehetőségeit és sikerét is előrevetíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását