2024. április 29. - Péter

Beleszólnának a hírekbe

Élesen bírálták csütörtökön román médiaszervezetek azt a jogszabályt, amely előírja, hogy az audiovizuális média ezentúl arányosan mutasson be "pozitív és negatív híreket".
2008. június 26. csütörtök 20:28 - Hírextra
A szenátus által elfogadott és az államfői kihirdetésre váró törvényt Gheorghe Funar, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) szenátora és Ioan Ghise liberális képviselő javasolta.

A kezdeményezők azzal a céllal dolgozták ki a jogszabályt, hogy javítsanak a lakosság közérzetén. A két honatya azt szeretné, hogy az emberek "pszichikailag és érzelmileg" is kiegyensúlyozottabbak legyenek. Szerintük ennek legfőbb akadálya az audiovizuális média, amelyben túlsúlyba kerültek a negatív hírek.

A honatyák bámulatos hatékonysággal érték el céljukat, ugyanis szakmai körökben nagy derültséget keltett törvényük. Rasvan Popescu, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) elnöke szerint a törvény alkalmazhatatlan, ugyanis nem lehet megállapítani, mi minősül pozitív és negatív hírnek. Egyébként a törvénykezdeményezők éppen a CNA-t szeretnék felruházni a hírminősítési szerepkörrel.

Több román audiovizuális médiasztár is hangsúlyozta, hogy lehetetlen ilyen besorolást végezni, ugyanis a hírek vagy igazak, vagy hamisak, de semmiképpen sem pozitívak vagy negatívak.
Egyes hírtelevíziók a törvény kapcsán rendezett vitaműsorokban máris megpróbálták alkalmazni a törvényt, és rövid paródia-híradót mutattak be. A szerkesztők kínosan vigyáztak arra, hogy a politikusokat csak pozitív fényben tüntessék fel.

Az általános derültség mellett azonban a határozott tiltakozás sem maradt el a szakma részéről. A CNA, akárcsak a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontieres) újságíró szervezet és a Mediasind szakszervezet az államfőhöz fordult azzal a kéréssel, hogy ne hirdesse ki a törvényt, és küldje vissza azt a román parlament felsőházához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását