2024. április 19. - Emma

A rendőrség nem foglalhat állást

A rendőrség nem foglal és nem foglalhat állást semmilyen szervezet rendezvényével kapcsolatban - reagált az ORFK közleményben a Magyar Nemzet csütörtöki számában, a faddi falunapról megjelent írásra.
2008. június 26. csütörtök 14:43 - Hírextra
A napilap írásában idézte a Magyar Gárda alapítójának, Szilárdnak István a faddi falunapról tett kijelentését "…ami itt van, az a rendőrség szolidaritásával történik…".

A rendőrség nem foglalhat és nem is foglal állást semmilyen szervezet rendezvényével kapcsolatban, a hatályos jogszabályokban meghatározott kötelezettségeinek tesz eleget a rendezvények biztosításakor, amelyeket a jogszerűség, a szakszerűség, az arányosság és a részrehajlás nélküli eljárás követelményeire figyelemmel készít elő és végez - írta a rendőrség a honlapján közzétett kommünikében.

A közleményben felidézik, hogy az állami szervek, hatóságok kötelessége, hogy az Alkotmányban rögzített szabadságjogok gyakorlását elősegítsék, annak feltételeit biztosítsák. A rendőrség célja, hogy eljárásával a törvényes keretek között gyakorolt gyülekezési jogot tiszteletben tartva végezze a jogszabályokban meghatározott feladatait.

A rendőrség feladata egyrészt a gyülekezési jog gyakorlásához szükséges, a hatáskörét érintő feltételek biztosítása, másrészt a törvényben előírt intézkedések megtétele abban az esetben, ha a gyülekezési jog gyakorlása túllépi az alkotmányos kereteket. Különösen, ha a résztvevők bűncselekményeket követnek el, vagy annak elkövetésére fogalmaznak meg felhívást, illetve magatartásuk mások jogának és szabadságának sérelmével jár.

A június 21-én rendezett faddi falunapra a szervezők a Magyar Gárda és a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének tagjait is meghívták, s erre reagálva már a szombati rendezvény előtt több tiltakozás is napvilágot látott.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán múlt pénteken kiadott közleményében arra kérte Faddnak a Fidesz, a KDNP és Faddi Polgári Egyesület színeiben mandátumot nyert polgármesterét, alpolgármesterét, valamint képviselő-testületét, hogy az általuk "Prikezsia Gárdának" nevezett Magyar Gárda által meghirdetett faddi falunapon részvételükkel "ne legitimálják a magyar állampolgárokat megosztó, mesterségesen viszályt szító rendezvényt".

Orbán Viktort, a Fidesz elnökét és Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét pedig arra kérte, hogy a falunapot kezdeményező képviselőik magatartását vizsgálják meg.

Pénteken az MSZP Tolna Megyei Szövetsége is közleményben reagált a tervezett faddi falunapra. Mint írták, számukra "teljesen elfogadhatatlanok a Fadd községben zajló, a Fidesz helyi képviselői által szervezett szélsőséges, kirekesztő megmozdulások".

A falunapon egyebek mellett Fadd nagyközség lakóinak együttélési szabályzatát is bemutatták. A szabadság, a tulajdon, a személyi biztonság, az elnyomatással szembeni ellenállás joga alkotmányos jogok, s ezen jogok tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége - ismertette Klárikné Kovács Éva óvónő a szabályzat bevezetőjében. "Fadd nagyközség a legutóbbi időkig a nyugalom szigete volt. Ez a nyugalom eltűnőben van (...). Rajtunk múlik, hogy milyen lesz a jövőnk" - mondta.

Fodor József helyi képviselő, akiről hozzászólása előtt külön is kiemelték, hogy maga is cigány származású, a falunapon arról beszélt: szerinte egy nemrég odaköltözött család miatt borult fel a megszokott nyugalom, és vált mindennapossá a fenyegetés Faddon, mert ők azok, akik "törvényen kívül érzik magukat, és az egész falut terrorizálják".

Fodor József felolvasta a település szabadságon lévő polgármesterének levelét, aki úgy fogalmazott: ha tényleg jön a Magyar Gárda, akkor "Isten hozta" őket. Szólt az egybegyűlt több száz jelenlévőhöz a Magyar Gárda alapító tagja, Szilárd István is, aki hangsúlyozta: "senki ellen nem vagyunk, azokért vagyunk, akik ránk szorulnak".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását