2024. május 21. - Konstantin

A majmok jogai

A spanyol parlament támogatóan szavazott az emberszabású majmok élethez és szabadsághoz való jogairól. Ez lehet az első eset, hogy egy nemzeti törvényhozás ilyen jogokat biztosít az ember legközelebbi genetikai rokonai, a főemlősök számára.
2008. június 26. csütörtök 13:49 - Hírextra
A parlament környezetvédelmi bizottsága szerdán hagyta jóvá a határozatot, melyben sürgeti Spanyolországot, hogy teljesítse a Főemlősprojekt (GAP) feltételeit. A határozat a szocialistákon kívül a konzervatívok támogatását is elnyerte, egy éven belül törvény is születhet róla.

"Történelmi nap ez az állatok jogaiért folytatott küzdelemben és evolúciós bajtársaink védelmében" - mondta Pedro Pozas, a GAP spanyolországi igazgatója.

Az új szabályok megtiltanák a majmok fogvatartását és kereskedelmi célokra való felhasználását. A spanyol állatkertekben jelenleg 315 emberszabású majom él, ezt nem tiltaná a törvény, ám életkörülményeiken drasztikusan javítani kell majd az állatkertek többségében.

A Főemlősprojektet Peter Singer és Paola Cavalieri filozófusok indították el 1993-ban azzal érvelve, hogy a "nem humán emberszabásúaknak" is, mint a csupánzok, a gorillák, az orángutánok és a bonobók, joguk van az életre, a szabadságra és arra, hogy ne kínozzák őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását