2024. április 26. - Ervin

Mérsékelni tudja az áremelkedést

A kormány a fuvarozókkal szerdán kötött megállapodással beismerte, amit a Fidesz hosszú ideje mond: van mozgástér a magyar társadalmat, a vállalkozásokat súlyosan érintő energia- és élelmiszer-áremelkedés mérséklésére - mondta Fónagy János, az ellenzéki p
2008. június 25. szerda 19:03 - Hírextra

A Fidesz meggyőződése, hogy a kormánynak ezen az úton kell tovább mennie, további intézkedésekkel kell legalább elviselhetővé tenni a lakosságot sújtó energiaárakat, ezen belül is a távfűtés árait - fejtette ki Fónagy János.

A kormány és a fuvarozói érdekképviseletek szerdán aláírt megállapodásával kapcsolatban - amely a közlekedési szolgáltatók megromlott versenyhelyzetének javítását, az ágazat működőképességének fenntarthatóságát célozza - Fónagy János hangsúlyozta, hogy a kormány egyelőre csak ígéreteket tett, hiszen a jövedéki adó esetében nem a mérséklést, hanem ennek kezdeményezését jelentette be Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján előzőleg bejelentette: a kormány egy 7-8 milliárd forintos tehercsökkentési programban partnere a fuvarozóknak. Fónagy János szerint a terheket ismerve ez nem tűnik jelentős összegnek. Hozzátette: ez is ígéretnek tűnik, és nem lehet tudni, hogy a tehermérséklés miképpen valósul meg.

A megállapodás szakképzési támogatást érintő részével kapcsolatban Fónagy János úgy fogalmazott, hogy kis eredmény is eredmény, ennek is örülni kell, ám a magyar fuvarozók energiaköltség gondjait nem oldja meg.

Gyurcsány Ferenc előzőleg arról beszélt, hogy a fuvarozó vállalkozások a szakképesítési hozzájárulás összegét is visszatarthatják abban az esetben, ha az összeget C és D kategóriás járművezetői képzésre fordítják.

A fideszes politikus szerint bebizonyosodott, hogy van mozgástér a benzin jövedéki adójának csökkentésére. Mint mondta, ezen a téren felette vagyunk az elvárt uniós szintnek, és nincs olyan EU-elvárás, ami arra kötelezné a kormányt, hogy e felett tartsa a benzin jövedéki adóját. Magyarországon ezer liter benzin esetében a jövedéki adó jelenleg 412 euró, míg az unió elvárása 359 euró - tette hozzá.

Fónagy János kitért az energia-, és az élelmiszerárak emelkedésének gondjára is. Hangsúlyozta: a Fidesz azt várja a kormánytól, hogy azonnali intézkedéseket hozzon az energia- és élelmiszerárak növekedésével szemben. Az élelmiszerárak csökkentésével kapcsolatban emlékeztetett a Fidesz korábbi javaslatára, miszerint az alapvető élelmiszer termékek árának áfatartalmát kellene öt százalékra csökkenteni.

A távfűtéssel kapcsolatban Fónagy János közölte: az üzemanyagon kívül leghamarabb és legnagyobb mértékben a távhő árának növekedése lehet a családok szociális helyzetére hatással. A Fidesz meggyőződése, hogy e költségek mérséklését adókedvezménnyel lehet elérni.
Arra a kérdésre, mit szól Szanyi Tibor szocialista képviselő előző napi bejelentéséhez - minden távfűtéses lakásban élő számára minden hónapban alanyi jogon jelentős árkedvezményt biztosítanak 2010 őszéig - Fónagy János kifejtette: mindenfajta kompenzáció szükséges, ám mindez nem elégséges a probléma megoldására. A fideszes képviselő a javaslatot felületi, látszatintézkedésnek nevezte.

Nyakó István, a szocialista párt szóvivője MTI-nek eljuttatott közleményében úgy reagált: a Fidesz abban volt érdekelt, hogy ne szülessen megállapodás a kormány és a fuvarozók között, és hogy felfordulás legyen a közúti közlekedésben.
A Fidesszel ellentétben a kormány és a fuvarozók érdekképviseletére hivatott szervezetek egyformán felelősen gondolkodnak, és ez tette lehetővé a mostani megállapodást, amivel csökkenteni lehet a magyar fuvarozók terheit, és javítani a versenyképességüket - olvasható a kommünikében.
A szóvivő hozzátette: az üzemanyag árának alakulására a kormánynak nincs ráhatása, és hazudik, aki azt állítja, hogy meg lehet állítani az áremelkedést az országhatáron.
Nyakó István arról is tájékoztatott, hogy az MSZP keresi a megoldást, hogy milyen irányú szociális kompenzációban kell és lehet részesíteni elsősorban a távfűtéses lakásban élő családokat, és hogyan teremthető meg ennek a forrása.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását