2024. április 20. - Tivadar

Kóka marad a frakció élén

Senki nem indítványozta a jelenlegi frakcióvezető mandátumának megszüntetését az SZDSZ szerdai budapesti frakcióülésen. Erről Kóka János számolt be az esemény után az újságíróknak.
2008. június 25. szerda 15:36 - Hírextra
Elmondta, hogy a frakcióülésen ő maga tette fel a kérdést, van-e ilyen indítvány, de miután ilyen nem hangzott el, a témát levették a napirendről, és személyi kérdésekről nem kívánnak beszélni a jövőben.

Kóka János közölte: Fodor Gábor pártelnök kedden azt javasolta, hogy egyikőjük se kezdeményezzen bizalmi, illetve bizalmatlansági szavazást az ügyvivő testületben, illetve a frakcióban. Ezt azzal indokolta, hogy közös a felelősségük a pártegység fenntartására, vagy ha az a hatalmi harcokban megsérült, akkor maradéktalan helyreállítására.

A frakcióvezető arra is kitért, hogy a képviselőcsoport "nyugtalansággal és aggodalommal szemléli a kirobbant hatalmi harcot és pozícióharcot". Mint mondta, a frakcióülés legfontosabb célja az volt, hogy "ezeket a pozícióharcokat egyszer és mindenkorra le tudjuk zárni, és az SZDSZ stratégiájára tudjunk koncentrálni."

Újságírói kérdésre azt mondta: a pártban nincs kettős hatalom, a párt vezetőjét Fodor Gábornak hívják, és ezt mindenki elfogadja. Arra a kérdésre, hogy ki miatt következett be a hatalmi harc, úgy válaszolt: nem felelősöket keresnek, hanem le szeretnék zárni ezt a fejezetet. Hozzátette: frakcióvezetőként teljes együttműködést és támogatást ajánlott Fodor Gábornak és a szabad demokraták vezető tisztségviselőinek a párt sikere érdekében.

Arra a felvetésre, hogy egyes politikusok szerint a szokásjog miatt kellene távoznia a frakció éléről, azt mondta: nincs ilyen szokásjog, mert csaknem 12 éven keresztül nem a pártelnök vezette az SZDSZ képviselőcsoportját. Leszögezte, hogy a szabad demokrata politikusok most már csak stratégiai kérdésekkel akarnak foglalkozni. Ha nyáron újra összehívják az ügyvivői testületet és a frakciót, ennek célja az lesz, hogy a parlamenti pártokkal folytatott tárgyalások alapját jelentő stratégiát egyeztessék.

A szabad demokraták frakcióvezető-helyettesének személye sem változik, továbbra is Gusztos Péter tölti be ezt a tisztséget. Arra a megjegyzésre, amely szerint Gusztos Péter korábban arról beszélt, hogy Kóka Jánosnak távoznia kellene a frakció éléről, úgy reagált: biztos benne, hogy kiválóan együtt tudnak majd dolgozni, mert a politikus magas színvonalon és elkötelezetten végzi frakcióvezető-helyettesi munkáját.

A volt pártelnök elmondta, hogy a szerdai frakcióülésen a húsztagú parlamenti frakcióból 15-en vettek részt, három képviselő írásban jelezte álláspontját. Mellettük az ügyvivői testület azon tagjait is meghívták, akik nem országgyűlési képviselők.

A politikus kitért rá, hogy az ülésen több képviselő is élesen bírálta Demszky Gábort, aki hétfőn egy televíziós műsorban arról beszélt, hogy Kóka Jánosnak le kellene mondania a frakcióvezetői posztról. Kóka János elmondása szerint a főpolgármestert bíráló képviselők amellett foglaltak állást, hogy "ahogyan a frakció nem avatkozik be a főváros személyi ügyeibe, ugyanúgy a főpolgármestertől is azt várjuk, hogy bízza a frakcióra a személyi kérdésekkel kapcsolatos döntést".

Hozzátette, hogy az ülésen az is szóba került, hogy aki ilyen, vagy hasonló személyi kérdésekről akár a nyilvánosság előtt, akár a háttérben tárgyal, az a pártnak árt.
A frakcióvezető a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy Fodor Gábor beszámolt azokról a tárgyalásokról, amelyeket az általa vezetett delegáció Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel folytatott, és bemutatta a lehetséges stratégiai irányokat.

Ennek kapcsán kérdésre válaszolva elmondta, hogy várják a kormány cselekvési tervét, és részben ennek alapján tudják őszre kialakítani ellenzéki stratégiájukat. Hozzátette: a frakció általában támogatja a pártelnök konzultációra vonatkozó elképzeléseit.
Az SZDSZ frakciója Eörsi Mátyás lemondása után a gazdasági minisztérium éléről távozó pártelnököt, Kóka Jánost választotta frakcióvezetőnek. A titkos szavazáson Kóka János a lehetséges 19 voksból 17-et kapott.

A frakció vezetését hivatalosan csak két nap múlva vette át, amikor lejárt miniszteri megbízatása.
Kóka János június 7-én a szabad demokraták rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén Fodor Gáborral mérkőzött meg a pártelnöki posztért, de végül két szavazattal alulmaradt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását