2024. május 4. - Mónika, Flórián

Augusztusra majdnem Horvátországig megyünk autopályán

Az M7-es autópálya egy újabb, 20 kilométeres szakaszát adják át csütörtökön, de Budapesttől majdnem a horvát határig csak augusztustól haladhatnak végig sztrádán az autósok.
2008. június 25. szerda 14:18 - Hírextra
A Balatonkeresztúr és Zalakomár közötti 20 kilométeres szakasz átadásával még nem lesz teljes az autópálya, ugyanis a Zalakomár és Nagyakanizsa közötti 15,5 kilométeres szakasz műszaki átadását csak július végére tervezik, a járművek pedig augusztus második felétől használhatják.

Eredetileg május végén kellett volna átadni a teljes 35,5 kilométernyi új autópálya-szakaszt, de korábban már látszott, hogy csak két részletben készül el ez a pályarész.

A késedelmet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője, Fazakas Orsolya azzal magyarázta, hogy a módosított autópálya-törvény a kivitelezőt akadályozta a közművek kiváltásában.

További oka a határidőcsúszásnak, hogy a július végére elkészülő Zala megyei szakaszt olyan konzorcium kezdte építeni, amelynek vezetője, a Viadom Zrt. idokőzben csődbe ment, feladatait másnak kellett átvenni.

Ha augusztus közepétől, a Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakasz átadásával a fővárostól Letenyéig sztrádán haladhatnak is a járművek Horvátország felé, a határig még marad egyetlen autópályátlan kilométer. Ezt az utolsó 1 kilométert, valamint a magyar és a horvát autópályát összekötő Mura-hídat október második felétől használhatják az autósok.

Pihenő nélkül

Az M7-es első, fővárosi szakaszát 1964-ben adták át, 1975-ben készült el a teljes pálya Balatonaligáig. A folytatás 2001-2-ig váratott magára: akkor indult az építkezés tovább a határ felé. 2004 után évente adtak át újabb és újabb szakaszokat, köztük tavaly a legnagyobb vállalkozást, a Köröshegyi völgyhidat magában foglaló Zamárdi-Balatonszárszó közti 14 kilométert.

Az autópálya dél-balatoni 80 kilométeres szakaszát úgy adták át, hogy nem épült mellé egyetlen benzinkút, pihenő sem, és még ma sincs. A tavalyi átadást követően kiírták ugyan a pályázatot a beruházásokra, ki is hirdették a nyerteseket, de a két-két komplex pihenő megnyitását legkorábban az év harmadik negyedére ígéri a Közútfejlesztési Koordinációs Központ.

Addig az autópálya kezelő a sztrádára táblákat helyez ki, amelyek tájékoztatják a közlekedőket a legközelebbi állandóan nyitva tartó benzinkutakról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását