2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Draper díjat kapott egy matematikus

Rudolf Kalman (Kálmán Rudolf) Svájcban élő, magyar származású matematikus elektromérnöknek ítélte oda az amerikai Nemzeti Mérnöki Akadémia (NAE) a 2008. évi, félmillió dollárral is járó Charles Stark Draper-díjat.
2008. június 24. kedd 09:11 - Hírextra
Ezt a díjat - az ilyen jellegű Nobel-díj híján -mérnöki Nobel-díjként tartja számon a tudományos világ. Kálmán Rudolf a matematikai szűrőelmélet kidolgozásáért vehette át ez év március 19-én e magas elismerést. (A Draper díjat az inercia-navigációt kidolgozó kutatóról nevezték el, és 1988 óta évente egyet ítélnek oda. Korábban például az internet, a tranzisztor, az integrált áramkör, a fényvezető száloptika, a műholdas távközlés, a GPS, a komputernyelvek kidolgozói kapták meg).
Kálmán Rudolf 1930. május 19-én, Budapesten született. A második világháború után ő és hozzátartozói az Egyesült Államokban telepedtek le. 1953-ban végzett a híres massachusetts-i MIT műegyetemen, majd a Stanford és a Florida egyetemeken tanított, 1973 óta a Svájci Szövetségi Műszaki Főiskola professzora. Több neves külföldi akadémia dísztagsága mellett az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete tanácsának is tagja. Magyarországon is van kutató szobája.
Az inercia - azaz tehetetlenségi navigációs - készülékben három gyorsulásmérő, és ugyancsak három, a mérőműszereket mindig az eredeti síkban tartó giroszkóp, pörgettyű működik. A jármű - például a repülőgép, a rakéta, az űrszonda - térbeli helyzetétől, fordulásától, dőlésétől, billegésétől függetlenül megtartja az eredeti síkját, de jelzi az attól eltéríteni akaró erőket is.
Kálmán Rudolf az ilyen navigációs rendszerek matematikai tervezésének fejlesztése során dolgozta ki a ma már a nevét viselő Kalman-szűrőt. Ez egy matematikai módszer a mérési hibák kiszűrésére. Napjainkban használatos a meteorológiai előrejelzések, a GPS, a célkövető radarok, de például közgazdasági idősorok számításánál is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását