2024. május 3. - Tímea, Irma

"A romák elleni provokáció folyt Faddon"

A romák elleni megalázó, nyilvános provokációnak minősítették a Faddon megtartott falunapot a Tolna megyei cigányvezetők keddi szekszárdi sajtótájékoztatójukon.
2008. június 24. kedd 17:23 - Hírextra
A rendezvényen jelen volt Mohácsi Viktória, az SZDSZ európa parlamenti képviselője is, aki bejelentette: mivel az országban a faddi már a sokadik rasszista indítékú megmozdulás a romák ellen, ezért több szervezethez, hatósághoz, valamint a politikai pártok képviselőihez és a történelmi egyházak vezetőihez fordulnak, hogy a jelenség kivizsgálását és állásfoglalás közreadását kérjék.
Kinek van hatásköre az ilyen és hasonló atrocitások megakadályozására, miért nem szerepel hangsúlyosabban a nyomozati anyagokban a rasszizmus, mint indíték, milyen törvény alapján masírozik a Magyar Gárda, ki a felelős az ilyen szerveződésekért, s ki az, aki megakadályozhatja az ilyen szervezetek működését? - sorolta a válaszra váró kérdéseket a politikus.

Mohácsi Viktória a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a szombati rendezvény egyik szervezője, Bényi András községi képviselő életveszélyesen megfenyegette őt, s ezért feljelentést tesz. Mint felidézte, a fenyegetés előzménye az volt, hogy múlt hétfőn Strasbourgban, az Európa Parlament plenáris ülésen napirend előtt egyperces felszólalásban adott tájékoztatást kollégáinak a magyarországi, illetve konkrétan a faddi eseményekről. Ezt követően telefonált neki Bényi, aki hazudozással és az ellentétek szításával vádolta, majd megfenyegette, s közölte, "mi többen vagyunk, mint maguk". Bényi András Mohácsi Viktória állítása szerint akkor azt is a szemére vetette, hogy "nem kéne bevédenie a cigány bűnözőket".

Bényi András az MTI kérdésére közölte, valóban felhívta Mohácsi Viktóriát, akivel felszólalásával kapcsolatban közölte, "nem kéne az adófizetők pénzén árulnia a hazáját, s olyanokat se jelentsen ki, hogy Faddon verik a cigányokat".

A községi képviselő ugyanakkor tagadta, hogy életveszélyesen megfenyegette volna Mohácsi Viktóriát, s egy korábbi történetet is felidézett. Faddon, az első - a mostanihoz hasonló - demonstráció alkalmával a képviselőnő keményen védte a Bényi András véleménye szerint "bűnöző életmódú" négy-öt roma családot - idézte fel. A demonstráción viszont megjelentek olyan romák és magyarok is, akik egybehangzóan megerősítették, hogy a nemrég Faddra költözöttek mindenkivel "igen erőszakosak".

Ha a polgármester akkor nem védi meg Mohácsi Viktóriát, akkor a többi roma összeverte volna őt - állította Bényi András.

Soczó László dandártábornok, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a szombati faddi történésekkel kapcsolatban az MTI megkeresésére kedden leszögezte, hogy megfelelő számú rendőrt vezényeltek a helyszínre, de intézkedésre nem volt szükség. Ám azt is megjegyezte, hogy a magyar polgárok több millió adóforintjába került a falu biztosítása. Nem mindegy, hogy a pénzt erre vagy a bűnözők kézre kerítésére fordítják-e - jegyezte meg.

A faddi falunapra a szervezők a Magyar Gárda és a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének tagjait is meghívták, s erre reagálva már a szombati rendezvény előtt több tiltakozás is napvilágot látott.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán múlt pénteken kiadott közleményében arra kérte Faddnak a Fidesz, a KDNP és Faddi Polgári Egyesület színeiben mandátumot nyert polgármesterét, alpolgármesterét, valamint képviselő-testületét, hogy az általuk "Prikezsia Gárdának" nevezett Magyar Gárda által meghirdetett Faddi Falunapon részvételükkel "ne legitimálják a magyar állampolgárokat megosztó, mesterségesen viszályt szító rendezvényt".
Orbán Viktort a Fidesz-MPSZ elnökét és Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét pedig arra kérte, hogy a falunapot kezdeményező képviselőik magatartását vizsgálják meg.

Pénteken az MSZP Tolna Megyei Szövetsége is közleményben reagált a tervezett faddi falunapra. Mint írták, számukra "teljesen elfogadhatatlanok a Fadd községben zajló, a Fidesz helyi képviselői által szervezett szélsőséges, kirekesztő megmozdulások".

A falunapon egyebek mellett Fadd nagyközség lakóinak együttélési szabályzatát is bemutatták. A szabadság, a tulajdon, a személyi biztonság, az elnyomatással szembeni ellenállás joga alkotmányos jogok, s ezen jogok tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége - ismertette Klárikné Kovács Éva óvónő a szabályzat bevezetőjében. "Fadd nagyközség a legutóbbi időkig a nyugalom szigete volt. Ez a nyugalom eltűnőben van (...). Rajtunk múlik, hogy milyen lesz a jövőnk" - mondta.

Fodor József helyi képviselő, akiről hozzászólása előtt külön is kiemelték, hogy maga is cigány származású, a falunapon arról beszélt: szerinte egy nemrég odaköltözött család miatt borult fel a megszokott nyugalom, és vált mindennapossá a fenyegetés Faddon, mert ők azok, akik "törvényen kívül érzik magukat, és az egész falut terrorizálják".

Fodor József felolvasta a település szabadságon lévő polgármesterének levelét, aki úgy fogalmazott: ha tényleg jön a Magyar Gárda, akkor "Isten hozta" őket. Szólt az egybegyűlt több száz jelenlévőhöz a Magyar Gárda alapító tagja, Szilárd István is, aki hangsúlyozta: "senki ellen nem vagyunk, azokért vagyunk, akik ránk szorulnak".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2008. június 25. 21:38
Dear Saxo!
Teljes mértékben igazad van!
(És mintha kezdenének eltűnni (hálIstennek) innen is a szájtépő bányaló szemű ballibsik...) ;)
Szebb jövőt!
saxo
2008. június 25. 14:10
Egyik cigány vezetőt sem hallottam ajvékolni, amikor Olaszliszkán a felkoncolták Szögi Lajos tanár urat, gyermekei szeme láttára.

Félnek a Magyar Gárdától? Ha továbbra is a lincselő ösztönök vezetik öket, bizony mondom, félhetnek is. Pedig, a Magyar Gárda nem bántott még senkit.
A Magyar Gárda a puszta létével, önmagában a bátor és tisztességes kiállásával próbálja megvédeni a magyarságot a saját hazájában.
Tisztelet, becsület nékik ezért!!

Az a mai kommunista-zsidó vezetés, amely az országlása utolsó pillanatáig minden erejét arra fordítja, hogy az ország még meglévő javait az állampolgárai elől ellopja, természetesen nem foglalkozik a polgárai megvédésével a lincselő erőszakkal szemben.

Itt az eredmény, elvtársak! Amíg ti a lopott holmi szétosztogatásával foglalatoskodtok, az ország lakosai kénytelenek a saját kezükbe venni a saját és családjaik védelmezését.

Csak Gyurcsány elvtárs festegeti, és fényezgeti magát már megint a mi pénzünkön, mintha mi se történne....

Mert megérdemeljük.
...
2008. június 25. 05:03
http://barikad.hu/node/14940
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását