2024. április 20. - Tivadar

Pásztory Dóra Európa tetején

Pásztory Dóra paralimpiai aranyérmes úszó képviseli Magyarországot abban az európai uniós hölgycsapatban, amely a közeli napokban megmássza a Mont Blanc-t.
2008. június 23. hétfő 14:06 - Hírextra

A francia Egészségügyi, Ifjúsági és Sportminisztérium a 2008. július 1-jén kezdődő francia EU-elnökségre egy látványos akcióval szeretné ráirányítani a figyelmet. Felkérte a tagállamok sportéletének vezetőit, küldjenek egy-egy hölgyet abba csapatba, amely közösen megmássza Európa legmagasabb hegycsúcsát. Ilyen irányú felkérést kapott az Európai Bizottság és az Európai Parlament is.


Az eseménynek érdekes aktualitása, hogy éppen kétszáz éve jutott fel először női hegymászó a Mont Blanc-ra.


A csapat tagjai nem hegymászók, hanem olyan nők, akik hazájukban elismert és elkötelezett hívei a sport pozitív értékeinek, az egészségnek, a környezet védelmének.


"Az akció célja, hogy a francia elnökség kezdetén reményről, összefogásról és erőről szóló üzenetet juttassunk el az európai polgároknak, amellyel megmutathatjuk, mire képes Európa, ha elszánja magát a közös erőfeszítésre" – írja az akciót elindító levelében Dominique Laurent asszony, a francia minisztérium sportfőigazgatója. "Minél több területről érkeznek a csapattagok, így a tudomány, művészet, sport, sajtó, politika, üzleti élet területéről, civil szervezetektől, annál izgalmasabb lesz az esemény".


Pásztory Dórát, a sydneyi és athéni paralimpia aranyérmesét nemcsak kiemelkedő versenyeredményei, hanem a "Gondolkodj egészségesen program"-ban kifejtett egészségnevelő tevékenysége miatt kérte fel Elbert Gábor sportszakállamtitkár. A magashegyi túrán egyedül képviseli majd Magyarországot Európa tetején, de az eseményre elkíséri Bácskai Márta, a "Gondolkodj egészségesen program" vezetője is, aki a többi kísérővel együtt szakmai programokon vesz majd részt.


A francia hegymászó-szövetség egyhetes felkészítő tábort szervez a résztvevőknek, s tapasztalt hegymászói is kísérik fel őket a csúcsra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását