2024. május 2. - Zsigmond

Munkaerőhiánnyal Csehország

A szeptemberben startoló csehországi Hyundai autógyár még keresi azt 743 alkalmazottat, akikkel év végéig fel kellene tölteni az 1945 fősre tervezett létszámot. A szakmunkáshiány azonban gondokat okoz a Hyundainak, továbbá a beszállítóinak is.
2008. június 23. hétfő 10:09 - Hírextra
Munkaerőhiánnyal küszködik a Hyundai autógyár Csehországban, amely szeptemberben kezdi meg a termelést az észak-morvaországi Nosovicében felépült új üzemében. Az Automotive News Europe (ANE) szakmai folyóirat legújabb kiadása szerint különösen a minőségellenőrök és a lakkozó munkások hiányzanak.

- Május végén 1016 személyt alkalmaztunk, további 186-al pedig már aláírtuk a szerződést. Az év végére azonban 1945 munkásra van szükségünk, így jelenleg még 743 ember hiányzik - mondta a hét végén újságíróknak Petr Vanek, a dél-koreai autógyár csehországi szóvivője.

Az ANE úgy tudja, hogy a nagyobb beszállító cégeknek sincs elég szakmunkásuk. A cégek most szlovák, illetve lengyel szakmunkásokat próbálnak toborozni.

A Hyundai autógyár évi 300 ezer gépkocsit fog gyártani, és a tervek szerint legalább 3500 embernek ad közvetlenül munkát. A beszállító cégek további 10 500 munkást alkalmaznak.

A Hyundai próbaüzeme szeptemberben indul, a sorozatgyártást legkésőbb 2009 áprilisában tervezik megkezdeni. Az első két évben az éves gyártási terv 200 ezer gépkocsival, később évi 300 ezer autóval számolnak.

A dél-koreai autógyár április végéig a hivatalos kimutatás szerint 522,8 millió eurót ruházott be a Nosovice-i üzem építésébe. Az egész beruházás ára azonban meghaladja az 1,1 milliárd eurót, ami az eddigi legnagyobb külföldi beruházás Csehországban.

A Hyundai autógyár leányvállalata, a szintén dél-koreai Kia Motors, az észak-szlovákiai Zsolnán épített autógyárat, amelyben mintegy két éve indult meg a sorozatgyártás. A tervek szerint a jövőben a két autógyár szorosabban együttműködik, és evégett a két nagy ipari központ - a cseh Ostrava és a szlovák Zsolna - között autópálya épül majd.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását