2024. április 23. - Béla

Metheny a Margitszigeten

Három év után koncertezik ismét Budapesten az amerikai Pat Metheny, aki nemcsak tudásával, kivételes technikájával vált az egyik legkiválóbb gitárossá, hanem műfajának egyik legnépszerűbb muzsikusa is egyben. A gitárművész július 4-én, pénteken a Margitsz
2008. június 23. hétfő 09:04 - Hírextra
Metheny többször, több formációval járt Magyarországon. A 2005-ös fellépést megelőzően 2002-ben is ugyanezen a pódiumon lépett fel. A korábbi fellépések is mindig hoztak valamilyen meglepetést, s a szervezők szerint ezúttal is lehet erre számítani.

Idén két, szintén világhírű zenésszel, Antonio Sanchez dobossal és Christian McBride basszusgitárossal érkezik Magyarországra. A trió január végén jelentette meg új albumát, amelynek nem véletlenül adták a Day Trip címet, a zenészek ugyanis legutóbbi amerikai turnéjuk egyik szabadnapja alatt rögzítették. Az albumra Metheny tíz dalt komponált, köztük van az Is This America?, amellyel a Katrina hurrikán New Orleans-i pusztítását idézi fel.

A triót Metheny hat évvel ezelőtt hozta létre, s már bejárták együtt az egész világot. Metheny az elmúlt három évtized alatt folyamatosan tágította a különböző zenei stílusok határait. Kilenc kategóriában tizenhét Grammy-díjjal ismerték el képességeit (legutóbb 2007-ben). A Pat Metheny Group az egyetlen olyan együttes, amely hét egymást követő kiadványáért kapta meg ezt az elismerést.

Emellett csak a Billboard listáján tíz első helyet értek albumai. Több aranylemeze van, s őt magát több alkalommal választották az év legjobb jazzgitárosának a szakmabeliek. Szerzeményei között nagyzenekari művek is találhatók, de komponált balettzenét is. Több mint negyven sorlemezt és számos válogatást készített az elmúlt évtizedek során.

Az idén 54 éves Pat Methenyről nem mindenki tudja, hogy első hangszere a trombita volt, gitárra 12 éves korában tért át. Első albuma, a Bright Size Life 1975-ben jelent meg, ezt Jaco Pastorius világhírű basszusgitárossal készítette.

Christian McBride basszusgitáros szólólemezein kívül számos világsztárral együtt szerepelt. Pop, soul és klasszikus zenében is keresett és rendkívül népszerű zenész. Diana Krall, Herbie Hancock, Joshua Redman, Jack DeJohnette, Chick Corea, Sting, James Brown hangszerének legjobbjaként tartja számon.

Antonio Sanchez mexikói dobos, aki három éve is tagja volt Pat Metheny Budapesten járt együttesének, szintén világsztárokkal dolgozhatott pályája során. Többek között Dave Samuels, Chick Corea, John Patitucci, Luciana Souza és Michael Brecker választotta társául.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását