2024. április 25. - Márk

McCain dollármilliókat ajánlott fel

300 millió dolláros jutalmat kellene felkínálni annak, aki feltalálja a jelenlegi hibrid és elektromos hajtású autóknál hatékonyabb új energiatakarékos járművet - jelentette ki az amerikai elnöki poszt megszerzésére törekvő John McCain republikánus szenát
2008. június 23. hétfő 23:46 - Hírextra
Csekély ár ez - a 300 milliós népességű Egyesült Államokban minden polgártól mindössze 1 dollár - egy olyan kocsiért, amellyel az ország kitörhetne olajfüggőségéből. Olyan autót, illetve akkumulátort kellene kifejleszteni, amellyel a forgalmazott modellekhez képest 30 százaléknyi energia-felhasználást lehetne elérni - mondta McCain a kaliforniai Fresnói Állami Egyetemen.

A szenátor azt is javasolta: büntessék szigorúbban azokat az autógyártókat, amelyek nem tartják be az érvényes üzemanyag-fogyasztási normákat, és az állam támogassa az olyan alkoholszármazékok felhasználását, mint az etanol. A kereslet serkentésével kapcsolatban McCain azt mondta, mindenkit, aki zéróemissziójú autót vásárol, 5 ezer dolláros adókedvezményben kellene részesíteni.

Az arizonai szenátor - akiről köztudott, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem élharcosa - a Bush-kormány politikáját közvetve bírálva kijelentette: ő nem érdekcsoportokat támogatna, hogy aztán a kudarcért elnézést kérjen, hanem a fejlesztést jutalmazná. Azt ígérte, elnökké választása után már az első hónapban találkozna az autógyártókkal, hogy energiatakarékos modellek kifejlesztését szorgalmazza.

McCain pár napja a part menti olajfúrásokra vonatkozó szövetségi tilalom feloldását szorgalmazta, jóllehet 2000. évi kampányában még a tilalom megtartása mellett érvelt. McCain - akit a demokrata elnökválasztási kampány a jelenlegi elnöki politika folytatójának, egyfajta harmadik Bushnak állít be - a kormánytól elhatárolódva azt mondta: a kormány oktalan politikája miatt "mások döntenek" az Egyesült Államok energiahelyzetének jövőjéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását