2024. április 19. - Emma

Évadzáró ülés a Petőfi színházban

Megduplázódott az előadás- és a nézőszám a veszprémi Petőfi Színházban az elmúlt fél évben - jelentette ki a társulat hétfői évadzáró ülésén Bujtor István, aki január elseje óta a teátrum igazgatója.
2008. június 23. hétfő 14:25 - Hírextra

"Úgy, tűnik jó utat választottunk" - közölte Bujtor István, majd emlékeztetett: amikor átvette a színház irányítását, megdöbbenve tapasztalta, hogy roppant kevés az előadásszám. Ezen azonnal változtattak a saját kiállítású darabok gyakoribb műsorra tűzésével, darabcserékkel és közönségvonzó vendégelőadások hívásával.


Míg 2007 szeptemberétől december 31-ig a színház 54 előadást tartott, január 1-től június végéig már 125-öt. Szeptembertől december végéig mintegy 25 ezer 700 néző látogatta a produkciókat, januártól az évad végéig 50 ezer 300, tehát a nézők száma hat hónap alatt megduplázódott, csakúgy, mint a jegybevétel.


A direktor elmondta: a színház gazdálkodása stabil, rendezetlen számlái, köztartozásai nincsenek, és május 31-ig teljesítették az éves előirányzott jegybevétel felét, így van némi többlete a színháznak. Ezt a 8 millió forintot azonban fel is kell használniuk, mert elodázhatatlan felújítások előtt áll az intézmény. A színészház tetőzetének beázását megszüntették, ez 2,5 millió forintos kiadást jelentett. Emellett teljesen újjáépítették az ügyelőpultot és az ügyelőrendszert. A lámpapark egy részét fel kell újítani, meg kell vásárolniuk egy akkumulátor-rendszert, amely a vészvilágítás áramforrása, mindez 4,5 millió forintba kerül.


Bujtor István szeretné festetni az irodákat, mert rossz állapotban vannak, a Szabadság téri szervezési irodát pedig kiürítik, ezzel is spórolnak, a helyet a város a rezsivel együtt évente majdnem hárommillió forintért adta bérbe a színháznak.


Eperjes Károly színművész, művészeti tanácsadó arról beszélt, hogy az elmúlt években elpártolt nézők egy részét fél év alatt sikerült visszacsalogatniuk a színházba. A következő, első önálló évadjuk műsortervének összeállításánál megfogalmazása szerint eggyel emelték a tétet, több fajsúlyosabb darabot szerepeltetnek a repertoárban és reméli, hogy a közönség ezeket is jól fogadja majd.


A veszprémi Petőfi Színházban a következő évad nyitóelőadásaként szeptember végén tűzik műsorra a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékot Szulák Andrea és Balázs Péter főszereplésével, Bujtor István rendezésében. A Kakukkfészek bemutatójában együtt játszik majd Bujtor István és Eperjes Károly. Az évad végén Nagy Ignác Tisztújítás című darabja lesz látható, ezt Parti Nagy Lajos átiratában Szinetár Miklós rendezi. Bérleten kívül láthatja majd a közönség Szabó Magda Régimódi történet című művét, melyet Bereményi Géza állít színpadra. A gyermekeknek Zalán Tibor Angyalok a háztetőn című zenés mesejátékával kedveskedik a színház és a reneszánsz évhez kapcsolódóan pedig Németh Ervin Mátyás király krónikái című meséjét mutatja be a teátrum Pataki András rendezésében.


A színház épülete idén lesz 100 éves, a centenáriumi ünnepségre két díszbemutatóval készül a veszprémi Petőfi Színház. Bulgakov Moliére életéről szóló drámáját és Kosztolányi Édes Anna című művét Vidnyánszky Attila, illetve Valló Péter állítja színpadra.


Az évadzárón adták át a közönség szavazatai alapján a legkedveltebb művésznek járó Petőfi-díjat és a színház dolgozóinak voksa alapján a teátrumban kiemelkedő munkát végző kollégának járó Latinovits-díjat. Idén a díjak történetében először mindkét elismerést egy személy, Kőrösi Csaba színművész vehette át.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását