2024. május 21. - Konstantin

Mesterségek a kihalás szélén

Tizenkét fotóművész csaknem tíz kihalóban levő népi mesterséget és annak művelőit fotózta egy héten át a szombat este véget ért fotószimpózium keretében Hódmezővásárhelyen.
2008. június 22. vasárnap 20:22 - Hírextra
Tóth József, a szervező Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, Fotóművészeti Tagozatának elnöke a távirati irodának vasárnap elmondta: a művészek immár hatodik alkalommal gyűltek össze, hogy országos témát dolgozzanak fel a rendelkezésre álló idő alatt. Ezek közt például olyan címmel készültek a munkák, mint a Kétszáz vásárhelyi portré, a Pusztuló tanyavilág, vagy a Hódmezővásárhely kerékpáron.

Ezeket a képeket aztán a városi múzeumnak ajándékozzák, de nemcsak helyben láthatók, hanem országos kiállítások is nyílnak belőlük. Így például a budapesti Klebelsberg Kultúrkúriában egy nagyon sikeres tárlatot tartottak a kerékpáros összeállításból, de a tanyavilág anyagát is hamarosan láthatja a fővárosi közönség, miután a Mezőgazgasági Múzeum bemutatja azt a jövő év elején.

Idén az egyre inkább feledésbe merülő népi mesterségeket dolgozta fel a tizenként fotóművész, egy összegyűjtött névsor alapján. Ezek közt megtalálható a fazekas, a hímző, a tojásfestő, a fafaragó, a lószőr-ékszer készítő, a gyékényes, a csipkeverő.

A cél a mesterségek régi valójukban való megörökítése volt. Ezeknek ugyanis természetesen vannak követőik, de az ő alkotásaik már az iparművészet kategóriájába sorolhatók, hisz a mai kor eszközeivel készülnek, és a mai igényeinek felelnek meg. A fényképészek ellenben, azt próbálták tetten érni, ami megmaradt a régi mesterségekből- tette hozzá a szakember.

A képeket szeptemberig a kurátor, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ munkatársa, Nagy Vera besorolja és jövő év elején megnyílhat a tárlat, elsőként a dél-alföldi városban. A kiállításon már hagyományosan 60-100 fotót láthat majd a közönség, attól függően, hogy a kurátor és a mellé kirendelt szakértők mennyit találnak bemutatásra érdemesnek- mondta Tóth József.

A szimpózium résztvevőit pályázaton választották ki. Fontos szempont volt, hogy értsenek a témához, amit feldolgoznak. Érkeztek művészek Budapestről, Esztergomból, Debrecenből és Szegedről is vásárhelyre és mindenki két-három mesterséget fotózott meg szombatig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását