2024. március 2. - Lujza

Kozma Mária kitüntetése

Pro Cultura Hungarica díjjal jutalmazta a Csíkszeredában élő Kozma Mária írói és könyvszerkesztői munkásságát a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma.
2008. június 22. vasárnap 15:50 - Hírextra
Az elismerést Szabó Béla, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja adta át ünnepség keretében a díjazottnak. Az elismerésben minden évben 35 olyan, külföldön élő magyart részesítenek, akik kiemelkedő szerepet töltenek be nemzeti kultúránk őrzésében, gazdagításában. Kozma Mária több mint húsz kötet, történelmi regény, novellagyűjtemény, mesék és színpadi mesejátékok szerzője.

Írói tevékenységét és a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó főszerkesztőjeként végzett könyvszerkesztői munkásságát Nagy Miklós Kund közíró méltatta, a romániai magyar PEN Klub ajánlását pedig Székedi Ferenc újságíró ismertette.

Szabó Béla szólt Kozma Mária művelődésszervező munkásságáról is, mondván, hogy férjével Tőzsér József könyvkiadóval együtt számos író-olvasó találkozót szerveznek a Székelyföldön, Erdélyben, de rendszeresen részt vesznek magyarországi könyves rendezvényeken is.

Kozma Mária irodalmi munkássága mellett 450 kötetet szerkesztett. - Nem mindig könnyű kibékíteni egymással a szerkesztői munka taposómalmát és az író alkotói szabadságát - közölte az írónő az MTI-nek. A turisztikai tárgyú könyvektől, a történelmi, művészettörténeti és művelődéstörténeti munkákig, irodalmi művekig mindent szerkeszt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását