2024. március 29. - Auguszta

Fogyózó fűszerek

A túlsúlyos emberek jó néhány kilótól megszabadulhatnak, amennyiben speciális fűszerekkel és édesítőszerekkel "turbózzák fel" ételeiket - derítették ki amerikai kutatók.
2008. június 22. vasárnap 11:45 - Hírextra

Az ötlet Alan Hirsch, a chicagói székhelyű Smell and Taste Treatment and Research Foundation (Illat- és ízkezelési és kutatási alapítvány) alapítója és ideggyógyász főorvosa agyából pattant ki, ő ugyanis megfigyelte, hogy az íz- és illatérzékeléséért felelős agyközpontok sérülése után a betegek testsúlya 10-20 fonttal (4,5-9 kilóval) gyarapodott.

Ebből arra következtetett, hogy az íz- és illatfokozók segíthetnek a fogyásban.
"Élettani folyamatok révén segítünk fogyni. A diéták azért hatástalanok, mivel az emberekből hiányzik a kellő akaraterő ahhoz, hogy lemondjanak a finom falatokról. Mi nem azt néztük, hogy hogyan és mit esznek a fogyni vágyók, hanem azt vizsgáltuk, hogy mitől lép fel gyorsabban a telitettség érzése" - magyarázta módszere hatásmechanizmusát Alan Hirsch.

Mint mondta, az "aromásított" fogyókúra anatómiai szempontból is alátámasztható, hiszen közvetlen kapcsolat van az orrban elhelyezkedő úgynevezett bulbus olfactorius (szaglógumó) és a telitettségért felelős agyi központ között.

A hathónapos kísérletben 2436 túlsúlyos önkéntes vett részt, az ő ételüket számtalan kalóriamentes kristályos ízesítő- és édesítőszerrel javították fel. Ennek keretében sajt-, vagy hagymaaromával szórták meg a sósétkeket. Az édességeket és a semleges ízű fogásokat viszont maláta, kakaó, fodormenta, banán, eper ízű "fűszerekkel" bolondították meg.

A kontrolcsoport 100 tagja "placebo-fűszereket" szórt az ételeire. Mindkét csoport tagjainak lelkére kötötték viszont, hogy semmiben sem térjenek el a szokott étrendtől és esetleges testedzési gyakorlatuktól.

A féléves kísérletet 1436-an fejezték be. A vizsgálat kezdetekor a résztvevők átlagos testsúlya 94,4 kilogramm volt. Hat hónap múltán viszont 13,6 kilóval kevesebbet nyomtak, vagyis testsúlyuk 15 százalékkal csökkent. A kontrolcsoport tagjainál a fogyás az egy kilót sem érte el.

Alan Hirsch szerint a fűszerek aktiválták a telitettség érzéséért felelős agyi központot, azt az üzenetet küldve, hogy az egyén jóllakott. Ezzel magyarázható, hogy az első falat étel sokkal jobban ízlik, mint a legutolsó.

"Amikor a megrendelt pizza megérkezik, már a doboza illatától is összefut a nyál a számban. Viszont ha jóllaktam, minél hamarabb szeretnék megszabadulni a doboztól, amelynek immár visszataszítóvá vált a szaga. Így van ez a fűszerekkel is, amelyek megváltoztatják az étel természetét: jobban ízlik, ám gyorsabban eltelnek vele" - magyarázta módszere lényegét Alan Hirsch.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását