2024. április 28. - Valéria

Gyakoribb áradások és viharok

Gyakoribbá válnak az áradások, aszályok és súlyos viharok a jövőben Észak-Amerikában az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátása miatt - áll a héten közzétett amerikai kormányjelentésben.
2008. június 21. szombat 10:05 - Hírextra

A szélsőséges időjárási jelenségek a jövőben súlyosan érinthetik az emberek egészségét, a mezőgazdasági termelést, a vízminőséget és a vízhez való hozzájutást - áll a Klímaváltozási Tudományos Program által közzétett jelentésben.

Míg az amerikai Közép-Nyugaton jelenleg 15 éve nem látott árvíz tombol, amely jelentős mezőgazdasági területeket árasztott el, és több ezer embert kényszerített otthona elhagyására, a jelentés szerint a jövőben várhatóan nő a heves esőzések gyakorisága és intenzitása Észak-Amerikában.

A légkörbe több vízpára kerül a magasabb hőmérséklet miatt, így gyakoribb lesz a viharos esőzések és áradások előfordulása. A jelentés szerint az Egyesült Államok szárazföldi területeire lehullott csapadék mennyisége az elmúlt évszázadban 7 százalékkal nőtt.

A Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal irányításával készült tanulmány az amerikai kormányzat eddigi legmesszebbmenőbb megállapításait tartalmazza azzal kapcsolatban, milyen éghajlati változások várhatók a következő években a globális felmelegedés következtében.
A jelentés szerint a globális felmelegedés okozta magasabb hőmérséklet miatt súlyos aszályok várhatók az Egyesült Államok délnyugati részén, Mexikó egyes területein és a Karib-tenger térségében. Hőhullámok többnyire a szárazföldi területeket, Észak-Amerika délnyugati részét sújtják majd.

A Környezetvédelmi Hivatal által pénteken közzétett másik kormányjelentés szerint a klímaváltozás egyes hatásai enyhíthetők a folyóparti növényzet újratelepítésével, illetve az ökoszisztémák ellenálló képességének növelésével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását