2024. március 29. - Auguszta

"A villamos is aluszik"

Még el sem kezdődött a 2008. évi olimpia, de a thai sportdiplomaták már most 2016-tal foglalkoznak. Addigra szeretnék ugyanis elérni, hogy az ország nemzeti sportja, a muay thai, azaz a thai box olimpiai sportággá váljon.
2008. június 21. szombat 12:37 - Hírextra

Csetta Thanadzsaro, a 125 tagországot számláló Nemzetközi Muaythai Bizottság elnöke ezt a reményt, mint elmondta, arra alapozza, hogy a pekingi olimpia után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két, a 2012-es londoni olimpia után pedig még egy sportágat töröl az ötkarikás diszciplinák sorából, 2013-ban viszont három új sportág felvételéről fog dönteni. Bangkok azt szeretné, hogy ezek közül az egyik a thai box legyen.

"Amióta bizotságunk 1995-ben megalakult, fő céljaink egyike volt, hogy ezt az izgalmas küzdősportot olimpiai rangra emeljük" - jelentette ki Thanadzsaro a minap a Bangkok Post című napilapnak.
A NOB döntése többek között a sportág népszerűségétől is függ, ezért a tervek szerint júliustól kezdve minden hét keddjén a világ 177 országában fognak élőben thai boxmeccseket közvetíteni a Thai Global Network tv-adó jóvoltából.

Thanadzsaro szerint jó esély van arra, hogy álma megvalósuljon, hiszen a Nemzetközi Sportszövetségek Általános Egyesülete már korábban elismerte a thai boxot.
Hagyományos ökölvívó-versenyeken thai boxolók gyakran érnek el dobogós helyezéseket. Közülük sokan eredetileg a thai box ringjeiben kezdték pályafutásukat.

A sportág eredete a 16.-ik századig vezethető vissza és ezzel a világ egyik legrégebbi viadalának tekinthető. Míg a hagyomanyos boxnál csak ököllel támadhatnak a versenyzők, a muay thai a könyök, térd, lábszár és lábfej használatát is megengedi, illetve az ellenfél le is fogható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását