2024. április 29. - Péter

Továbbra is kötelező a bejelentkezés

A horvát idegenrendészeti törvény előírásai szerint a külföldieknek horvátországi beutazásukat követően 24 órán belül be kell jelentkezniük a rendőrségen, az egy-két napos mulasztás is pénzbírsággal jár - emlékezteti a Külügyminisztérium honlapja az utazó
2008. június 20. péntek 09:39 - Hírextra
A szervezett utazások résztvevőit vagy a kereskedelmi szálláshelyen éjszakázókat a szállásadó köteles bejelenteni. Egy-két napos mulasztása esetén a szabálysértési bíróság pénzbüntetést róhat ki, amely minimum 500 kuna, valamint 120 kuna eljárási díj, továbbá 200 kuna tolmácsolási költség (összesen mintegy 30 ezer forint) lehet, hosszabb idejű mulasztás esetén pedig beutazási tilalmat is elrendelhet a külföldi ellen - olvasható a Horvátországra vonatkozó utazási információk között.

A szállásbejelentés elmulasztásával járó szabálysértési eljárásban a rendőrség vagy a turisztikai felügyelőség bevonja a külföldi útlevelét és feljelentést tesz a szabálysértési bíróságon. Az útlevelet csak a bírság kifizetése után szolgáltatja vissza a hatóság képviselője, a pénzbüntetést pedig kizárólag kunában és csekken lehet a postán befizetni.

Arra is érdemes odafigyelniük a Horvátországba utazóknak, hogy tilos a vadkempingezés, de a parkoló autókban vagy lakókocsikban sem éjszakázhatnak az utazók. Az idegenforgalmi felügyelőség munkatársai a turisztikailag frekventált területeken rendszeres ellenőrzést végeznek.
A Külügyminisztérium azt tanácsolja, hogy a horvátországi tartózkodáshoz a tervezettnél nagyobb anyagi fedezettel rendelkezzenek az utazók, mert a visszaúton is keletkezhetnek nem várt költségek. Ha a szabálysértő nem rendelkezik a bírság kifizetéséhez szükséges összeggel, postai gyorsátutalással érdemes az otthon tartózkodó családtagoktól, rokonoktól vagy barátoktól pénzt kérni, a külképviselet ugyanis ilyen esetekben nem biztosíthat konzuli kölcsönt.

A zágrábi magyar nagykövetség honlapján az elmúlt évek konzuli tapasztalatainak összefoglalója is megtalálható. A külképviselet arra hívja fel a figyelmet: a horvátországi magyar ingatlantulajdonosok körében kevésbé ismert, hogy nemcsak a fizetővendéglátás keretében fogadott vendégek után, hanem a barátok, ismerősök részére ingyenesen biztosított szállás miatt is idegenforgalmi bejelentési kötelezettség vonatkozik rájuk.

A közvetlen családtagokon, vagyis a szülőkön, testvéreken, gyermekeken kívül a barátok vendégül látása már kereskedelmi tevékenységnek minősül, s mivel a magyar ingatlantulajdonosok általában nem rendelkeznek vendéglátó-ipari tevékenységre vonatkozó engedéllyel, emiatt büntetésre számíthatnak. A horvát hatóságok az ellenőrzéseik nyomán feltárt, be nem jelentett esetek nagy száma miatt 2008-ban fokozzák az ellenőrzéseket - olvasható a zágrábi külképviselet internetes oldalán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását