2024. április 27. - Zita

Újabb kapitány mondott le

A szerdán lemondott Stojan Ivkovic már az ötödik, eredménytelenül távozó szövetségi kapitány azóta, hogy a férfi kosárlabda válogatott utoljára szerepelt Európa-bajnokságon.
2008. június 19. csütörtök 13:51 - Hírextra
A nemzeti együttes legutóbb - 30 év szünet elteltével - az 1999-es franciaországi Eb-n vett részt, amikor Mészáros Lajos irányítása alatt három vereséggel búcsúzott.

A később szakmai alelnökként tevékenykedő szakember - aki már 1986 és 1991 között is ült a válogatott kispadján - 2001 márciusában köszönt le posztjáról, mivel az az évi Eb-középdöntők során nem sikerült megismételni a bravúrt. Utódja, Farkas Sándor alig két hétig töltötte be hivatalát, ugyanis miután klubcsapata, az Albacomp címvédőként kiesett a rájátszásból, közölte: mégsem vállalja a megbízatást.

Az új kapitány így Varga Mátyás lett, aki csaknem két éven át látta el feladatát, mígnem 2003 februárjában a szakszövetség (MKOSZ) megvált tőle, mert az együttes nem jutott ki a svédországi Európa-bajnokságra. Kilenc hónapos "interregnum" után Zsoldos András következett, akinek másfél év jutott szakvezetőként, ezalatt a piros-fehér-zöldek nem jutottak ki egyenes ágon a szerbia-montenegrói kontinenstornára, de a pótselejtezőre vonatkozó felkérést a tréner már nem vállalta el.

A 2005 áprilisában érkezett Meszlényi Róbert a pótselejtezőből a közvetlen kvalifikációba vezette gárdáját, amely ott elbukott. A nemzeti csapat a 2007-es Eb-re sem tudta közvetlenül kiharcolni a részvételt, hanem újabb pótselejtezőre kényszerült. Meszlényi menetközben (2006 novemberében) részint a szövetségben kialakult kaotikus helyzettel indokolta lemondását, ez arra az időszakra esett, amikor a Bartha Ferencet követő Németh László vezette az MKOSZ-t. A súlyos belharcok és vitatott körülmények közepette távozó Némethet a jelenleg is hivatalban lévő Berényi János váltotta az elnöki székben, aki tavaly márciusban Stojan Ivkovicot nevezte ki kapitánynak. A szerb származású szakember együttese elbukott a pótselejtezőben, de végül Menorcán kiharcolta az A osztályban maradást. Ezt követte idén januárban az újabb hivatalos felkérés.

Ivkovic szerdán azzal indokolta távozását, hogy nem talált meghallgatásra javaslata, miszerint mindig legyen a pályán legalább két magyar játékos az NB I-es mérkőzéseken. Az elnökség ugyan támogatta az elképzelést, de a férfi liga megvétózta azt.

Ami a magyar bajnokságban legutóbb elődöntőbe jutott négy alakulat kezdőötösét illeti, a bajnok Szombathely általában 3-4, a döntős Körmend 2-3, az elődöntőben kiesettek közül az Albacomp 3, a Szolnok pedig 4 külföldi játékossal állt ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását