2024. április 30. - Katalin, Kitti

Terítéken a gyermekek nyári ellátása

Eddig 106.252 gyermek részére igényeltek étkezési támogatást a települési önkormányzatok 1 milliárd 160 millió forint összegben - közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2008. június 19. csütörtök 14:21 - Hírextra
A nyári gyermekétkeztetési támogatást azok a települési önkormányzatok igényelhetik június 16-tól augusztus 31-ig, amelyek vállalják, hogy a rászoruló gyermekeknek legalább 30 munkanapig folyamatosan napi egyszeri melegétkeztetést biztosítanak.

A program ötéves múltra tekint vissza. Míg kezdetben csak az óvodások, később a bölcsődések, az első négy osztály, majd az első öt osztály rászoruló gyermekei részesültek nyári étkeztetésben. 2003-ban 700 település pályázott és 30 ezer gyermeket látott el, míg egy évvel később, 2004-ben már kétszer annyi település 70 ezer fiatalnak biztosított meleg ételt a vakáció alatt. Azóta is folyamatos növekedés tapasztalható - mondta Korózs Lajos.

Az államtitkár a Vidámparkban tartott sajtótájékoztatón beszámolt az Egyenlő Esélyek Táborról is, amely 2002-ben indult és a szellemi-, testi fogyatékossággal élő, ideiglenesen vagy tartósan család nélkül maradt, valamint szociálisan hátrányos családokban nevelkedő gyermekeknek nyújt táborozási lehetőséget. Ezen a nyáron két turnusba, június 19. és 23., valamint augusztus 19. és 23. között összesen 600 gyermek nyaralhat ingyen a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban.
"Az augusztusi turnusban kétoldalú kormányközi megállapodás alapján látunk vendégül ötven Szlovákiában élő és száz Horvátországban élő magyar gyermeket. Őket a határon túli magyar szervezetek hozzák Zánkára, míg a Pag-szigetre utazó magyarországi horvát és a Magas-Tátrába utazó magyarországi szlovák gyerekeket az országos kisebbségi önkormányzatok küldik táborozni. A kormány erre a célra 20 millió forintot biztosít" - tette hozzá az államtitkár.

A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram által meghatározott keretösszegből a Regionális Tanácsok (RIT) közül öt írt ki pályázatot tematikus szakmai táborok támogatására összesen 48,4 millió forint értékben. A pályázatok március végén jelentek meg, a 632 beérkezett pályázatból 516 volt érvényes. Az igényelt támogatás összesen 203,4 millió forint. A RIT-ek az érvényes pályázatokról júniusban döntenek - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Cziráki Péter, a Zöldpont Nyári Vakációs Szolgálat vezetője arról számolt be, hogy adatbázisukban mintegy félezer tábor található körülbelül 200 témakörben. Ezentúl különböző napköziket, nyári foglalkozásokat kínálnak még a nyárra. Mindezekről a www.zoldpont.hu címen nyújtanak ingyenes információt.

Ezentúl még egy ingyenes lehetőségük van a szülőknek, hogy megtalálják a megfelelő tábort gyermeküknek. Megjelent a Pesti Est különkiadványa a Nyári Tábor. A 32 oldalas füzetben 50-60 tábor található és még számos gyermekprogram. A kiadvány a nyáron is nyitva tartó kulturális központokban található meg - mondta Lantos Anikó, a Nyári Tábor szerkesztője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását